Candidații care susțin BAC-ul de toamnă 2023 au dat vineri ultimul test scris, proba la alegere. În funcție de profil, candidații au putut alege una dintre disciplinele pe care le-au studiat.
Proba la alegere pe care candidații care susțin BAC-ul de toamnă 2023, în funcție de profil, a putut fi susținută la următoarele materii: Chimie, Biologie, Geografie, Logica, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Economie, Informatică sau Fizică. Au participat 18.554 de candidați la proba la alegere în funcție de specializare și profil din 22.239 înscriși la această probă, conform informațiilor comunicate. Acest lucru înseamnă o prezență de 83,43%.
Luni, 21 august, a fost susținută proba la Limba și literatura maternă pentru candidații care aparțin minorităților naționale, aceasta fiind ultima dintre probele susținute de candidații la BAC-ul de toamnă 2023.
Pentru cei aproape 34.000 de absolvenți care au dat examenul în această sesiune urmează rezultatele, care vor fi afișate pe 25 august. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, pe mailul centrului de examen sau în format fizic la liceele care au ținut desfășurarea examenelor. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.
Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).
În județul Sălaj, la probă scrisă la alegere a profilului și specializării, din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea august 2023, au fost prezenți 189 candidați ( 81,81% ) din totalul de 231 candidați înscriși. Nu s-au prezentat 42 candidați. Proba scrisă s-a desfășurat, fără să se înregistreze tentative de fraudă sau alte incidente.
Precizăm că, începând cu această sesiune a Examenului Național de Bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului.