Biroul Electoral Central a decis că până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând inorităţilor naţionale, respectiv alianţele politice, precum şi candidaţii independenţivor depune dosarele de candidatură pentru alegerile prezidenţiale, împreună cu listele de susţinători care cuprind cel puţin 200.000 de susţinători.
În această săptămână, vom afla, oficial, candidații la alegerile prezidențiale. Liderul AUR, George Simion, a fost primul care a depus la Biroul Electoral Central lista cu o jumătate de milion de semnături.
„Îmi depun astăzi candidatura. Sunt primul candidat care îşi depune dosarul de candidatură. Sperăm să fim pe primul loc şi la alegerile parlamentare şi la prezidenţiale. Aceste alegeri sunt cruciale, de aceea am ales să depunem împreună listele pentru Parlament şi pentru prezidenţiale. Sperăm ca în cele trei duminici de vot românii să pună ştampila pe AUR, pe George Simion. Vrem ca România să rămână o ţară a păcii şi vrem să creăm bunăstare, prosperitate pentru toţi cetăţenii României”, a declarat George Simion.
În următoarele zile, sunt programați și liderii celorlalte formațiuni politice, care se laudă că au strâns mult peste numărul necesar de susţinători. Totuși, experții în democrație susțin că aceste semnături pot fi falsificate cu ușurință.
470.000 de români au semnat pentru ca liderul AUR, George Simion, să candideze la alegerile prezidențiale din noiembrie.
5 octombrie este data limită până la care politicienii pot depune oficial listele cu numele a cel puțin 200.000 de oameni care şi-au dat acordul ca ei să intre în cursa electorală. Pentru candidații fără susținere politică, numărul este însă imens. Pentru PSD și PNL a fost doar o chestiune de mobilizare a organizațiilor.
USR a strâns on-line o parte dintre adeziuni, procedură care a fost reglementată în timpul pandemiei și care a fost folosită și acum. Candidatul independent Mircea Geoană ar fi adunat deja în jur de 300.000 se semnături și a făcut un apel către voluntarii care se ocupă de campanie să se mobilizeze pe ultima sută de metri.
Autoritatea care se ocupă de organizarea alegerilor verifică dacă listele conțin greșeli, respectiv dacă o adresă este incompletă sau dacă lipsește o cifră din CNP. Cei care verifică actele nu pot stabili dacă o semnătură este conformă sau nu.
La ultimele alegeri prezidențiale, autoritățile au deschis opt dosare pentru fals în declarații.