Un volum ce cuprinde micro-monografii ale satelor sălăjene a văzut recent lumina tiparului. Intitulat „Cartea de Aur a județului Sălaj” și finanțat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, volumul oferă o imagine inedită a Sălajului interbelic.
La Editura Argonaut din Cluj-Napoca, a apărut volumul „Cartea de Aur a județului Sălaj (1933-1937)”, avându-i ca autori pe Marin Pop, Daniel-Victor-Săbăceag și Dan-Gheorghe Vlasin, ce prezintă istoria Sălajului interbelic. Volumul a fost finanțat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă-Zalău și sprijinit logistic de către Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Sălaj.
Potrivit autorilor, volumul s-a născut în urma studierii consistentului manuscris existent în patrimoniul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Sălaj, fondul Prefectura județului Sălaj, intitulat în mod sugestiv „Cartea de Aur”. În fapt, manuscrisul constituie o monografie a județului Sălaj pentru perioada 1933-1937, care se suprapune cu guvernarea liberală.
În acest volum se regăsesc micro-monografii ale satelor sălăjene, cuprinse în „Cartea de Aur”, o importantă sursă istorică și un model de proiect pentru modernizarea ruralului sălăjean interbelic, cu bune și rele, un adevărat manual de bune practici în administrația publică locală, valabil și astăzi. Pe lângă informația scrisă, cartea include și câteva sute de fotografii ale satelor sălăjene, reprezentând școli, biserici, case culturale, monumente istorice, fruntași ai satelor, adevărate documente istorice ce oferă o imagine inedită a Sălajului interbelic.
Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului, în cadrul studiului introductiv autorii au încercat să realizeze o analiză a perioadei respective, privind evoluția în timp a județului Sălaj; viața politică românească din această perioadă; adoptarea legii conversiei datoriilor agricole, care a stat la baza proiectului de modernizare a satelor românești; legislația privind statutul și rolul funcționarilor publici în implementarea acestui proiect.
Volumul poate fi achiziționat de la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, str. Unirii, nr. 9.