Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Marii Britanii după 45 de zile în funcție.Este cel mai scurt mandate de premier din istoria Marii Britanii.
Anunțul, făcut de Liz Truss în fața Downing Street, vine după evaporarea aproape completă a autorității sale politice, care a văzut-o prăbușindu-se pe piețe, pierzând doi miniștri cheie și pierzând încrederea aproape tuturor parlamentarilor proprii. Truss va fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Recordul de până acum este deținut de George Canning, care a fost premier în 1827, funcție pe care a deținut-o 118 zile. Mandatul său a încetat însă în urma decesului acestuia.
Totodată, Liz Truss a transmis că l-a informat pe Regele Charles al III-lea și despre demisia sa din fruntea Partidului Conservator. Truss a declarat că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor. Liz Truss și-a început declarația spunând că a intrat în funcție „într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”.
„Marea Britanie a fost ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută”, a adăugat ea. Truss a subliniat că a fost aleasă de partidul său cu un mandat pentru a schimba această situație.
Guvernul său „a obținut rezultate în ceea ce privește facturile la energie” și a redus asigurările naționale, a completat Truss, precum și „a stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse și creștere economică ridicată, care să profite de libertățile oferite de Brexit”
Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.
Vinerea trecută, prim-ministra l-a concediat și pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.
Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul britanic. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii.
Astfel, în timpul mandatului, Liz Truss a reușit să atragă nemulțumirea britanicilor, dar și să scufunde în sondaje Partidul Conservator. Majoritatea sondajelor dau Partidului Laburist un avans consistent, iar mulți conservatori au spus că înlocuirea lui Truss este singura lor speranță de a evita un dezastru electoral.