În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri.
În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri.
Astfel, vineri a fost o zi record după numărul de certificate verzi emise. Aproape 63.000 de persoane vaccinate au descărcat certificatul verde Covid, față de o medie zilnică de circa 18.000. Din totalul record de aproape 63.000 de persoane pentru care au fost emise certificate verzi vineri, 17 septembrie, la 694 de persoane au fost emise cele care confirmă un test negativ PCR, la care se adaugă alte 1.383 de persoane pentru care platforma a emis certificate în urma unui test negativ rapid, la 1012 de persoane pentru persoanele recuperate dupa boala si 59.833 de persoane vaccinate. Certificatul verde care poate fi descărcat de pe platforma online, la adresa: https://certificat-covid.gov.ro/login. Este important ca la solicitarea certificatului digital COVID să fie scris numele din cartea de identitate. Durata medie de generare a unui certificat verde Covid este de circa patru secunde, după cum reiese din datele oficiale ale platformei online. Durata medie de generare a unui certificat verde Covid este de circa patru secunde, după cum reiese din datele oficiale ale platformei online. Certificatele de vaccinare sunt valabile până la data de 30 iunie 2022.
Certificatul digital COVID poate fi păstrat pe telefon sau poate fi listat la o imprimantă, important este să existe un cod QR care să fie scanat. Acest certificat va atesta că persoanele sunt: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore; între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit deciziei luate de Guvern organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 (ref prelungirea stării de alertă) au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.
Cele de testare sunt valabile 48 de ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru cel RT-PCR.
Certificatele de vindecare sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.