Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, în perioada 30 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2025, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în China. Decizia se aplică persoanelor care vizitează China în scop turistic, de afaceri sau care se află în tranzit.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, în perioada 30 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2025, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în China. Decizia, primită cu apreciere de către MAE, se aplică persoanelor care vizitează China în scop turistic, de afaceri sau care se află în tranzit.
”MAE îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada 30.11.2024 (ora 00.00, ora Beijingului) – 31.12.2025 (ora 00.00, ora Beijingului), de la obligativitatea deţinerii vizei de intrare, pentru o durată de 30 de zile, toţi cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care călătoresc în Republica Populară Chineză pentru unul dintre următoarele scopuri: afaceri, turism, vizită sau tranzit”, transmite MAE.
Românii care nu îndeplinesc criteriile specificate pentru aceste tipuri de călătorii vor fi în continuare obligați să solicite o viză pentru a putea intra în Republica Populară Chineză.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că această decizie contribuie semnificativ la facilitarea mobilității cetățenilor români și la intensificarea relațiilor interumane.
Ministerul chinez de Externe a declarat vineri că regimul de scutire de viză va include nu doar România, dar și alte țări, precum Bulgaria, Croația, Muntenegru și Japonia.
Măsura va fi valabilă până pe 31 decembrie 2025, oferind astfel cetățenilor acestora o perioadă de timp considerabilă pentru a vizita China fără formalitățile obişnuite legate de vize.
Pe lângă aceasta, autoritățile chineze au anunțat că perioada de ședere fără viză va fi extinsă de la 15 zile la 30 de zile pentru cetățenii celor 38 de țări incluse în acest program.
Aceste modificări vin ca răspuns la nevoia de a stimula turismul și comerțul în China, într-un context economic dificil.
În trecut, China a acordat regimuri similare Coreei de Sud și unor state europene pentru a sprijini dezvoltarea turismului și comerțului.
Aceste măsuri vin într-un context economic în care China încearcă să impulsioneze mai multe sectoare economice, inclusiv turismul, care a fost puternic afectat de pandemie și de criza economică globală.
În plus, autoritățile chineze speră ca aceste schimbări să atragă mai mulți turiști și oameni de afaceri din Europa și Asia, contribuind astfel la relansarea economiei locale.