Poză de Rodeo Project Management Software pe Unsplash.com
Contextul economic actual este afectat într-o măsură semnificativă de numeroase presiuni ecologice și sociale, ceea ce obligă oamenii de afaceri responsabili să adopte anumite măsuri prin intermediul cărora să alinieze companiile proprii la standardele de sustenabilitate globale. Un document important în această direcție este planul de sustenabilitate văzut din ce în ce mai mult ca un avantaj competitiv datorită demonstrării angajamentului față de protejarea mediului înconjurător și față de respectarea drepturilor omului.
Integrarea practicilor sustenabile în mediul de afaceri din România este crucială, deoarece pe baza practicilor caracteristice afacerile se pot dezvolta într-o direcție pozitivă, atât din punct de vedere ecologic, cât și economic. Adoptarea principiilor de acest fel poate fi realizată cu ușurință printr-o colaborare cu Stratos.ro, o firmă de consultanță ai cărei angajați au cunoștințe vaste despre sustenabilitate și care pot realiza un plan ce poate fi aplicat în practică ușor, cu rezultate vizibile.
Iată cum poate planul de sustenabilitate să contribuie la dezvoltarea unei afaceri responsabile!
Poză de Mina Rad pe Unsplash.com
- Realizarea unui plan de sustenabilitate corespunzător oferă factorilor de decizie accesul la informații valoroase, care să contribuie la reducerea riscurilor legale și la îmbunătățirea conformității legislative. Reglementările naționale și internaționale cu privire la aspectele de sustenabilitate sunt din ce în ce mai stricte și mai numeroase, respectarea lor fiind astfel dificilă. Cu ajutorul planului de sustenabilitate se pot reduce sensibil penalizările costisitoare, precum și riscurile asociate cu litigiile.
- Firmele care folosesc în activitatea lor planuri de sustenabilitate pot demonstra părților interesate (parteneri de afaceri, investitori, clienți) angajamentul față de protejarea mediului înconjurător și transparența și responsabilitatea socială. Printr-o astfel de abordare încrederea publicului este semnificativ crescută, iar relațiile cu alte părți interesate sunt mult mai ușor de adus la o valoare pozitivă.
- Planul de sustenabilitate poate fi folosit cu succes ca ghid pentru gestionarea eficientă a resurselor. Prin activități precum economisirea energiei, reducerea cantităților de deșeuri sau optimizarea lanțului de aprovizionare se poate realiza o micșorare semnificativă a costurilor operaționale, sustenabilitatea fiind astfel o practică ce contribuie la creșterea eficienței generale și la realizarea unor economii importante.
- Un plan de sustenabilitate efectuat pe baza principiilor actuale este bun în introducerea unor inovații în cadrul activității obișnuite a unei firme. Prin elemente cum ar fi adoptarea unor noi modele de afaceri, folosirea tehnologiei de ultimă generație în procesele de producție și designul produselor se obțin avantaje competitive, produsele companiilor diferențiindu-se pe piață ca fiind unele atractive unei părți importante din populație.
- Studiile din ultima vreme au arătat că mulți angajați, în special cei din generațiile tinere vor să-și desfășoare activitatea în companii care pun în practică elemente de sustenabilitate, precum protejarea mediului înconjurător sau echitatea socială. Managerii pot folosi planul de sustenabilitate pentru a aplica practici de acest fel cu succes, utile pentru atragerea talentelor de top și pentru retenția acestora în cadrul propriilor companii.
În concluzie, un plan de sustenabilitate corespunzător poate deveni o bază în construcția unei afaceri responsabile. Integrarea elementelor de sustenabilitate duce la creșterea performanțelor economice și la îmbunătățirea societății și a mediului înconjurător.