Premierul Marcel Ciolacu a declarat că urmează o nouă rundă de negocieri, a patra din ultima perioadă, cu sindicatele din învățământ, principala temă de discuție fiind creșterea salariilor din sistemul de învățământ. Aceste negocieri vin în contextul în care, la finalul grevei din vară, profesorilor li s-a promis o creștere substanțială a salariilor, cu 20%. Acum însă, Ciolacu pare că dorește să implementeze eșalonat această majorare salarială, 13% de la 1 ianuarie și diferența de 7% din luna septembrie.
Marcel Ciolacu negociază cu sindicatele din învățământ creșterea salariilor din sistemul de educație. Aceste negocieri vin în contextul în care, la finalul grevei din vară, profesorilor li s-a promis o creștere substanțială a salariilor, cu 20%. Acum însă, Ciolacu pare că dorește să implementeze eșalonat această majorare salarială, 13% de la 1 ianuarie și diferența de 7% din luna septembrie. Sindicatele din Educație nici nu vor să audă de o astfel de etapizare și spun că așteaptă ca Executivul să-și respecte angajamentele asumate prin ordonanță de urgență.
„Nu discut pe marginea unui proiect de ordonanță de urgență, ieșită pe surse de nu se știe unde. Am constatat că și premierul Ciolacu spune că nu regăsește în textul ordonanței care ar fi măsurile ce ar trebui luate în perioada imediat următoare. Luni avem negocieri, vom discuta și vom vedea în ce măsură promisiunile, pe care premierul a spus că le va respecta la milimetru, vor fi respectate ca atare. Sunt angajamente, sunt mai mult decât promisiuni, sunt angajamente ferme, asumate prin acte normative. Acum urmează să vedem care este propunerea finală a Guvernului și o nouă decizie ca atare”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Învățământ Spiru Haret.
Când premierul Ciolacu a anunțat o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor, a adus în discuție o nouă condiție pentru majorarea salariilor profesorilor, introducerea unor criterii de performanță pentru personalul didactic.
„Știu, am avut trei întâlniri până acum cu liderii de sindicat și vom continua. Am o promisiune făcută, cel mai important e că e pentru prima oară când în învățământ venim și cu salarii, e normal că-mi doresc și performanță, să nu mai pățim ce-am pățit – și aici e treaba ministerului să vină cu criteriile de performanță”, a spus liderul PSD.
Sindicatele nu sunt de acord cu o astfel de măsură, susținând că această majorare vizează doar niște salarii decente, neavând nimic împotriva introducerii unei componente variabile în funcție de performanță. Marius Nistor susține că acest criteriu al performanței este văzut acum ca un panaceu, soluția la toate problemele educației, ignorând orice alte măsuri.
„În niciun stat european și nu numai nu se face salarizare pe criterii de performanță. Nimeni nu poate cuantifica performanța în creșteri salariale. Nu există așa ceva. Rezultatele de la testele PISA reprezintă o imagine fidelă a cum arată societatea noastră în momentul de față. Primele țări din clasamentul PISA sunt țările din ASIA, China, Coreea de Sud – de ce au rezultate foarte bune? Pentru că acolo nu vii cu programe din astea pline de bălării, nu vii cu materii bălării băgate acolo, dă-i să fie că așa s-a trezit nu știu ce ONG. Acolo se muncește, nu poți avea rezultate fără să pui osul la treabă. De ce oare profesorii din Marea Britanie sunt interesați de sistemul de învățământ din China? Dacă vreau rezultate foarte bune, un singur lucru contează: munca. Vreau să înțeleg matematica trebuie să depun efort, să învăț. Nu poți să nu finanțezi sistemul timp de 30 de ani și apoi să vrei rezultate peste noapte”, a declarat liderul sindicat, subliniind că o astfel de măsură, introdusă peste noapte, ar bulversa și mai mult învățământul.
Odată cu preluarea funcției de prim-ministru, același Marcel Ciolacu promitea că va respecta până la milimetru promisiunile făcute profesorilor.
„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi”, declara acesta.
Analiștii politici sunt de părere însă că Ciolacu se pregătește să uite de promisiunea făcută profesorilor, chiar dacă e o promisiune pusă în lege.