Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj le recomandă atât șoferilor, cât și pietonilor să fie extrem de prudenți în trafic și să respecte regulile de circulație. Siguranța vieții trebuie să primeze, iar graba sau neatenția, combinate cu fenomene meteo care pot afecta condițiile de drum, pot duce la consecințe grave sau chiar tragice.
În condiţiile apariției unor fenomene meteo care pot afecta siguranța traficului rutier, precum lapovița, ninsoarea sau vântul puternic, polițiștii rutieri din Sălaj le recomandă atât șoferilor, cât și pietonilor să dea dovadă de maximă prudență și să respecte cu strictețe regulile de circulație. Agentul de poliție Bonțe Diana Ramona, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, a transmis următoarele:
”În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), polițiștii rutieri sălăjeni recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
Întrucât vântul puternic, lapoviţa, ninsoarea şi depunerile de polei afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm sporirea atenţiei pe toată durata deplasării.
Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic i-ar putea rupe.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
Totodată, vă recomandăm să vă informaţi cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi să vă echipaţi maşina corespunzător. Un aspect important în ceea ce vizează echiparea corespunzătoare a autovehiculului în acest sezon este reprezentat de obligația utilizării anvelopelor de iarnă.
Anvelopele nepotrivite pentru sezonul rece, cum ar fi cele de vară pe timp de iarnă, au o aderență mai redusă pe suprafețe reci, alunecoase și acoperite cu zăpadă, iar acest lucru poate crește riscul de coliziune.
Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip „mâini libere”.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Recomandăm tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.”