Prima ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie va fi organizat de Distribuție Energie Electrică România, la Cluj-Napoca, în perioada 24-25 noiembrie.
Timp de două zile, în perioada 24-25 noiembrie 2023, Cluj Napoca devine polul securității energetice. Prima ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie va fi organizat de Distribuție Energie Electrică România la Cluj Napoca, care devine gazda celor mai importanți actori din Energie și Tehnologia Informației.
Securitatea cibernetică a devenit o prioritate pentru companii și instituții în era digitală și, mai ales, pentru societățile din sectoarele strategice, precum este cel energetic.
Reprezentanți ai celor mai importante instituții naționale și internaționale – Guvern, Parlament, Parlamentul European, ANRE, ministere, companii naționale și internaționale, specialiști, analiști, reprezentanți ai universităților și asociațiilor de profil și jurnaliști și-au anunțat participarea la acest eveniment de anvergură, cu o tematică de actualitate și maxim interes.
La eveniment vor participa Sebastian Burduja-ministrul Energiei, Bogdan-Gruia Ivan-ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării , europarlamentarul Daniel Buda, George Niculescu-președinte ANRE, membri ai Camerei Deputaților și Senatului, alături de Alexandru Chiriță-director general Electrica S.A și alți invitați.
Evenimentul este organizat de Distribuție Energie Electrică Romania. Mihaela Rodica Suciu, directorul general al DEER a transmis un mesaj cu privire la rolul și importanța acestui eveniment:
„Tehnologiile în continuă evoluție ne obligă să fim tot mai adaptabili și asta într-un ritm alert, indiferent de domeniu. Revoluția 4.0, revoluția digitală este în plină desfășurare, iar Revoluția 5.0 ne bate la ușă, iar această evoluție implică și o interațiune mai intensă a noastră cu tehnologiile avansate și Inteligenta Artificială. Dar, o dată cu această dezvoltare fără precedent, apar și numeroase amenințări. Mai cu seamă în domeniul energiei, amenințările cibernetice sunt reale și cu riscuri majore pentru siguranța națională și globală. Tocmai din acest motiv, ne-am propus să aducem la Cluj-Napoca personalități marcante ale acestor domenii, factori de decizie, experți din sectorul energetic și IT, organizații guvernamentale, universități și industria securității cibernetice pentru a împărtăși cunoștințe și experiențe, precum și pentru a dezvolta legături critice pentru combaterea amenințărilor cibernetice în sectorul energetic. Este un eveniment necesar, un must al prezentului, în care credem și pe care mizăm pentru a crește gradul de conștientizare privind securitatea cibernetică, în special în domeniul energetic”
Printre temele ce vor fi abordate în cadrul Forumului se numără: Tendinţe în plan mondial şi european în materie de reglementare a domeniului cibernetic; politici şi strategii de securitate cibernetică (la nivel de utilizator, organizaţie şi stat); securitate cibernetică versus drepturile şi libertăţile utilizatorilor; ameninţări cibernetice versus cyberintelligence; particularităţi ale securităţii cibernetice în domeniul energetic; protecţia infrastructurilor critice din domeniul energetic și E-guvernare, open data şi cultura de securitate cibernetică.
Organizatorii își propun să asigure participanților acces la ultimele informații în domeniul securității cibernetice. De asemenea, Distribuție Energie Electrică Romania mizează pe experiența și implicarea autorităților și a experților în domeniul Tehnologiei Informației și Energiei pentru a dezvolta soluții și aplicații practice, dar și pentru a construi parteneriate puternice în vederea securizării infrastructurii energetice naționale.