Avem veşti importante pentru şoferi. Noul an aduce modificări drastice în Codul Rutier. Sute de radare fixe ar urma să fie amplasate peste tot în ţară. Atenţie însă! Aparatele vor detecta şi cine nu are ITP-ul valabil. Hotărârea a fost luată în speranţa ca numărul de accidente să scadă. O altă modificare importantă este aceea că şoferii agresivi vor putea primi amenzi. . Noile prevederi din Codul Rutier 2022 ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, aduc interdicţia de obţinere a unui permis de conducere pentru cei care nu au terminate cel puţin 10 clase.
Ca urmare a unor acte de corupţie din anii trecuţi, s-a propus un proiect de lege, menit să schimbe Codul Rutier. Aşa se face că, de la 1 ianuarie 2022, Codul Rutier 2022 a suferit modificări ample.
Prima zi a noului an a adus şi noi modificări din punct de vedere legislativ. Noile prevederi din Codul Rutier 2022 ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, aduc interdicţia de obţinere a unui permis de conducere pentru cei care nu au terminate cel puţin 10 clase.
Majoritatea au legătură cu modul în care se vor putea obţine permisele de conducere, începând cu acest an. Măsura restrictivă prevede că viitori candidaţi să îndeplinească o condiţie necesară şi obligatorie. Este vorba de dovada absolvirii a cel puţin 10 clase, în vederea obţinerii unui permis de conducere valid.
Tot noul Cod Rutier 2022 mai prevede şi o nouă plafonare a punctului de amendă pentru anul care tocmai a început. Măsura este aplicabilă de la 1 ianuarie 2022, conform deciziei guvernului de la finele anului 2021.
Noul proiect prevede reguli noi şi pentru şoferii care sunt indisciplinaţi pe autostrăzi. Pentru cei care circulă invers pe autostradă sau cei care merg pe banda de urgenţă, amenzile ar putea ajunge până la 2.900 de lei, iar aceşti şoferi s-ar putea alege şi cu suspendarea permisului pentru 4 luni de zile, în condiţiile în care până acum măsura se aplica timp de 3 luni. Sunt vizaţi şi şoferii care nu respectă regulile de circulaţie la trecerile la nivel cu calea ferată – amenzi de până la 2.900 de lei.
Spaima vitezomanilor vor deveni cele 600 de radare fixe, care vor fi montate pe cele mai aglomerate drumuri de la noi din țară, cum ar fi DN1, DN7, dar și pe autostrăzi.
400 din cele 600 de radare vor avea și posibilitatea de a detecta mașinile care circulă cu ITP expirat, iar șoferii vor primi apoi amenzile prin poștă.Rolul acestor camere fixe este acela ca în următorii trei ani să se reducă numărul accidentelor rutiere cu 25%. Acesta fiind targetul pe care și l-a impus poliția rutieră.
Și șoferii cu o conduită mai nepotrivită în trafic sau cei agresivi trebuie să știe că din acest an vor putea fi amendați cu până la 3.000 de lei, la acest capitol se încadrează fleșul către alți șoferi, claxonatul excesiv, schimbarea benzilor într-un mod agresiv, șicanele în trafic, dar și drifturile.
Și pietonii care traversează strada în timp ce au alte preocupări, chiar dacă sunt pe trecerea de pietoni, vor putea fi amendați, de exemplu dacă sunt cu ochii în telefon.
Din acest an, amenzile pentru persoane fizice încep de la 2.900 de lei și 20 de puncte de penalizare, iar cele pentru persoane juridice de la 14.500 de lei și 100 de puncte de penalizare.