Petrolul și Hermannstadt au revenit în prima ligă, dar ambele echipe au probleme economice grave. Și sibienii, și ploieștenii au cesionat banii din prima tranșă a drepturilor TV, 500.000 de euro, iar Hermannstadt a intrat și în rata pe care ar trebui s-o încaseze în iarnă.
Noul campionat încă nu a început, el va porni pe data de 15 iulie, însă există de pe acum pericolul real să se repete scenariul din sezonul precedent, în care Gaz Metan și Clinceni nu au fost capabile să ducă până la capăt stagiunea.
De data aceasta, încercate de colaps sunt Petrolul și Hermannstadt. Ambele s-au întors în vara aceasta în prima ligă, au încheiat campionatul din liga a doua pe primele poziții și au realizat promovarea directă.
Succesul din competiție a ascuns probleme economice grave. În Adunarea Generală a LPF care a avut loc vineri, oficiali ai Ligii Profesioniste le-au atras atenția conducătorilor de la Sibiu și de la Ploiești că echipele acestora riscă să se blocheze din cauza datoriilor.
Și Petrolul, și Hermannstadt au acumulat datorii și, ca să le stingă, le-au cesionat creditorilor banii din drepturi TV pe care cluburile încă nu i-au încasat! Ploieștenii au plătit deja cu prima tranșă din drepturile TV, 500.000 de euro pe care urmează să-i primească acum, în luna iulie.
Sibienii au intrat și în rata pe care o vor încasa în ianuarie anul viitor! „Ce veți face în continuare? Cum o să vă descurcați?”, i-au întrebat oamenii din LPF pe conducătorii acestor cluburi. Ambele formații speră să găsească noi surse de venituri și să reușească să-și completeze bugetele.
Ca nou-promovate, vor primi un pic sub un milion de euro de la Liga Profesionistă pe parcursul sezonului. O mare parte din sumă va ajunge direct la creditori, nici măcar nu va mai tranzita conturile cluburilor.
Petrolul și Hermannstadt nu au ascuns dificultățile financiare în mesajele pe care le-au transmis în public.
„Ceea ce ați mai citit în presă e un mizilic în comparație cu problemele reale care există aici”, a spus antrenorul Nicolae Constantin după ce echipa acestuia a reușit promovarea în prima ligă.
Ca să încheie sezonul trecut, „lupii galbeni” au avut nevoie să împrumute niște bani de la Claudiu Tudor, directorul sportiv al clubului. La Hermannstadt, situația a fost disperată la un moment dat, jucătorii lui Măldărășanu amenințau cu greva înainte de sfârșitul stagiunii din „B”.
Sătul să tot jongleze cu datoriile și cu nemulțumirile jucătorilor, Coman a amenințat cu demisia, după care a revenit în post.
„Câtă vreme voi fi eu la Hermannstadt voi avea încredere că situația poate să fie bună, că putem rezolva problemele. Când nu o să mai cred o să plec, fiindcă eu nu vreau să-i mint pe jucători.” Dani Coman, președinte Hermannstadt
Petrolul și Hermannstadt nu sunt primii care aplică metoda cu cesiunile, primul club care a procedat astfel a fost Astra în anii trecuți. Giurgiuvenii erau obișnuiți să acumuleze încontinuu datorii și să le plătească mereu cu întârziere. Într-un astfel de moment în care se blocaseră, le-au cesionat jucătorilor și antrenorilor banii din drepturi TV.
Procedura e una legală și Liga Profesionistă de Fotbal nu poate s-o interzică. Teoretic, drepturile TV constituie niște venituri certe ale cluburilor. În practică, nu sunt chiar atât de sigure. În urmă cu două sezoane, înainte să retrogradeze, Astra a procedat la fel, a cesionat sume din drepturile TV pentru stagiunea următoare.
Se adunaseră mai mult de 50 de cesiuni, apoi Astra a retrogradat și drepturile TV din care trebuia să încaseze creditorii au dispărut. Antrenorii și jucătorii care credeau că aveau să-și primească banii de la LPF nu au mai încasat nimic.