Sălăjenii și-au plâns, astăzi, eroii martiri uciși cu sânge rece, la Ip, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940.
În memoria celor 157 de victime ale masacrului săvârșit acum 83 de ani de către trupele horthyste, în localitatea-martir Ip a avut loc un eveniment de comemorare, ce a inclus ceremonialul militar-religios, depuneri de jerbe și coroane, mesaje ale oficialităților, un scurt program artistic susţinut de copii și tineri din comună, precum și primirea Ștafetei Invictus, formată din elevi ai unităților de învățământ din Halmășd, Ip și Marca.
Printre cei prezenți s-au regăsit și grupuri de elevi de la școli din Lozna, Cuzăplac, Șimleu Silvaniei, Fildu de Jos, Bălan, Rus, Horoatu Crasnei, Gâlgău, Năpradea, Măeriște și Pericei, veniți să onoreze memoria eroilor.
O delegație a Consiliului Județean Sălaj, condusă de președintele Dinu Iancu-Sălăjanu, a adus un pios omagiu prin depunerea de coroane de flori la mormântul eroilor-martiri și la monumentul din centrul localităţii.
„An de an, la 14 septembrie, la Ip și în alte localități din nord-vestul Ardealului, se întoarce clepsidra durerii și se aprind candelele și lumânările de priveghere la mormintele și monumentul ridicat în semn de recunoștință și cinstire a celor 157 de martirizați pentru simplul fapt că nu erau precum stăpânitorii vremurilor de atunci. Bunul Dumnezeu să-i oblăduiască de-a pururea în panteonul neamului românesc din ceruri, iar urmașilor martirilor să le mângâie sufletele.
Comemorarea noastră de astăzi, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este o aducere aminte și un îndemn la vigilență, pentru a nu ne sminti și vinde unii pe alții în viitor, uitând că viața este un dar de la Dumnezeu pentru fiecare om și numai divinitatea ne-o poate lua”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.
Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, pe muzica Fanfarei Promenada.