A intrat în vigoare Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine. Din 16 iunie, niciun magazin, nicio florărie și nicio cafenea nu au mai voie să te refuze dacă vrei să plătești cu cardul. A intrat în vigoare legea care obligă toate firmele să aibă și să folosească POS.
Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, conținând prevederi și pentru avansuri cash din magazine, a intrat în vigoare din 16 iunie.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în noua lege. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.
„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se arată în expunerea de motive.
Din 16 iunie, niciun magazin, nicio florărie și nicio cafenea nu au mai voie să te refuze dacă vrei să plătești cu cardul. A intrat în vigoare legea care obligă toate firmele să aibă și să folosească POS. Micii comercianți se plâng de costurile în plus pe care trebuie să le suporte, dar amenzile ajung la 50.000 de lei pentru cei care nu se conformează.
Prima zi în care se aplică legea POS-ului obligatoriu i-a prins nepregătiți pe unii comercianți. Cu noua lege, micii comercianți nu vor putea să mai ascundă vânzările și să nu plătească taxe Fiscului. În plus, aceasta ne ajută să ajungem din urmă Occidentul, unde plățile cash sunt tot mai puține.
La fiecare tranzacție efectuată cu un card bancar la un operator economic, banca încasează un comision, în medie de 1%. Dacă un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, spre exemplu, antreprenorul pierde 1 leu.
„Chiria lunară pe aparat depinde de la bancă la bancă și poate varia între 15 lei și 50 lei. Abia așteaptă băncile să le spui «vreau și eu un POS la magazinul din punctul cutare», în secunda 2 au venit cu POS-ul să ți-l pună”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România.
De la magazinele cu POS poți să retragi și bani, dacă nu ai un bancomat prin apropiere – cel mult 500 de lei.
„În mediul rural, sistemul este foarte solicitat, un sistem simplu prin care la casă de marcat poți să-ți iei bani de pe card”, a precizat Feliciu Paraschiv.
Inițial, legea obliga și angajatorii să plătească salariile pe card, dar prevederea a fost eliminată la presiunea patronatelor.
„Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, se menționează în lege.