Pasiunea pentru chitară poate apărea de oriunde. Indiferent dacă ai văzut un videoclip cu cineva care performa la acest instrument, ai un prieten care este pasionat sau, pur și simplu, vrei să îți umpli timpul liber cu ceva – trebuie să te gândești de la bun început ce tip de chitară vei alege. Prima întrebare care apare în mintea celor care vor să înceapă să cânte este ”Ce chitară să aleg? Acustică sau electrică?”.
Astfel, acest articol îți vin în ajutor cu câteva diferențe pe care trebuie să le cunoști de la bun început între cele două tipuri de chitare. În cazul în care vrei să descoperi o gamă variată, poți face acest lucru cu un click aici și poți alege modelul potrivit pentru tine. Iată care sunt principalele diferențe dintre chitara electrică și cea acustică:
- Corp
Chitara electrică: are corp solid care necesită amplificare electrică pentru a produce sunet.
Chitara acustică; are corpul gol, astfel încât vibrația corzilor este transmisă în întregimea instrumentului. Rezonarea este transmisă prin aer în interior, unde este și amplificată în mod natural pentru a deveni sunet, care ulterior iese prin orificiul sonor.
- Dimensiune și greutate
Chitara electrică: în general este mai mică, dar mai grea decât cea acustică.
Chitara acustică: mai mare decât chitara electrică, deoarece corpul ei trebuie să fie mai mare pentru a se putea amplifica sunetul în interior. Cu toate acestea, ele sunt de obicei mai ușoare, deoarece sunt goale.
- Ton
- Chitara electrică: datorită multiplelor pickup-uri, butoanelor de ton și volumului, plus efectelor pe care le puteți aplica cu un amplificator, posibilitățile sunt nelimitate.
Chitara acustică: există diferențe tonale între diferitele modele, care depind de materialele de fabricație și de dimensiuni.
- Corzile
Chitara electrică: are corzi de oțel subțiri și ușoare. Acestea nu trebuie să fie grele, deoarece sunetul este amplificat și nu au nevoie de mult spațiu pentru a rezona. Din acest motiv, acțiunea șirului poate fi setată mai jos, ceea ce înseamnă că acestea vor fi mai aproape de gât.
Chitara acustică: corzile de oțel sunt mai grele pentru a vibra puternic. Tehnicile de chitară principală sunt dificil de realizat. Corzile de nailon mai ușoare sunt folosite și la chitarele acustice, care sunt mai ușor de redat, dar au un ton mai redus. Corzile mai groase de pe chitarele acustice au nevoie de mai mult spațiu pentru a vibra, așa că sunt puțin mai departe de gât. Acest lucru le face să fie mai greu de ținut apăsate.
- Muzică
Chitara electrică: foarte versatilă datorită sunetului amplificat și a efectelor adăugate pentru a crea un ton final. Poți reda practic orice gen de muzică cu ele, inclusiv clasică și folk.
Chitara acustică: lipsa amplificării limitează utilizarea chitarelor acustice la muzica unde sunetul acustic curat sună bine. Acestea includ genurile country, folk, clasic, blues și pop.
Dacă vrei să începi orele de chitară, indicat ar fi să pornești cu varianta acustică pentru a simți sunetele și pentru a învăța precis diverse tehnici. Ulterior, poți avansa câtre o chitară electrică. Nu este o regulă generală, așadar ține cont de toate aceste aspecte atunci când vrei să înveți să cânți la orice tip de instrument. Este important să alegi ce ți se potrivește!
Sursa foto: unsplash.com