Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică consideră că în România concediul maternal este prea lung şi insistă pentru o revenire mai rapidă a mămicilor pe piaţa muncii. În prezent, femeile din România beneficiază de doi ani de concediu pentru creșterea copilului.
Ideea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pare a fi susţinută şi de cei de la Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale. Reprezentanţii ministerului condus de Simona Bucura Oprescu afirmă că încurajează întoarcerea mai rapidă a femeilor la serviciu. Totul se face prin acordarea unor stimulente de inserţie.
„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebeluşul împlineşte 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, explică purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea.
Nu este singura măsură care le priveşte pe femeile care au copii. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică nu este de acord nici cu o prevedere din noua Lege a Pensiilor, potrivit căreia femeile cu copii se pot pensiona mai devreme.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pledează, în acest caz, pentru eliminarea completă a acestei măsuri.
Legea Pensiilor 2024 prevede că femeile care au copii pot ieși la pensie mai devreme. Fiecare naștere înseamnă o reducere de 6 luni din vârsta standard de pensionare, cu o limită maximă de trei ani și jumătate.
Această măsură este concepută pentru a încuraja natalitatea, o problemă cu care România se confruntă de o lungă perioadă de timp, afirmă oficialii guvernamentali. Orice modificare ulterioară a prevederilor din această lege nouă este considerată dificilă.
România este obligată să atingă o serie de standarde economice şi sociale, înainte de a i se permite aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, grupul celor mai bogate ţări democratice din lume.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.
Cei 38 de membri ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt state dezvoltate, deţinând circa 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.