Subvenția APIA la ovine de tip Sprijin Cuplat Zootehnic se va acorda după noi reguli începând din acest an! O schimbare esențială este aceea că pentru banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, berbecii cu certificate de origine nu mai sunt obligatorii pentru încasarea subvenției de tip Sprijin Cuplate pentru specia ovine.
Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin cu noile reguli pentru subvențiile APIA pe 2021 și 2022, iar între modificările importante se numără și cele pentru SCZ ovine. Actul normativ se află în dezbatere publică, toate schimbările au fost notificate către Comisia Europeană și sunt slabe șanse ca cei de la Bruxelles să se opună condițiilor agreate cu fermierii.
Numărul minim de capete de la care se poate lua SCZ ovine rămâne neschimbat: 150 de capete. Numai fermierii din zonele montane pot accesa subvenția pe cap de animal pentru minim 60 de capete de ovine eligibile. Numărul maxim de capete pentru care se plătește SCZ ovine rămâne 500 de animale eligibile.
Ovinele din exploataţie pentru care oierii pot solicita SCZ trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare. De asemenea, animalele pentru care se cere SCZ trebuie să aibă o vârstă de maxim 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări.
Berbecii cu certificate de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ. Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală. Nu mai există obligativitatea certificatelor de origine și nici nu mai este necesar raportul de un berbec la 35 de femele. Ovinele pentru care se cere SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere. De asemenea, oierii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 21/2004.
Animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere. Pentru animalele eligibile la SCZ ovine, documentul specific care însoțește cererea unică de plată pentru SCZ ovine este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, precum şi înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, și în controlul performanțelor de producție, pentru care se solicită SCZ.
Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 100 de zile, au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile sociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat. Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.