Costul ridicării unei case nu este bătut în cuie, chiar dacă înainte de proiectare ați reușit să obțineți estimări cât se poate de precise. Atunci când vă construiți o casă, este recomandat să fiți cât mai flexibil și să vă adaptați în fața surprizelor care pot avea loc inevitabil. De asemenea, chiar dacă aveți un plan foarte bine pus la punct, acesta poate suferi modificări pe măsură ce procesul înaintează și firma de construcții își dă seama că sunt necesare unele ajustări pentru a se obține astfel o casă mai sigură sau mai estetică.
Cum să alegeți echipa care se va ocupa de proiectul de construire a casei?
Orice construcție nouă necesită permise, documente, aprobări și inspecții aproape la fiecare pas, iar lipsa unei aprobări sau a unui document poate complica procesul mai târziu. Încă de la achiziționarea terenului este recomandat să contactați un birou de arhitectură și o firmă de construcții, care vă pot ajuta să obțineți toate aprobările necesare, oferindu-vă totodată o listă cu toate costurile acestora. Serviciile unui inginer general pot însemna 10% până la 20% din costul total al ridicării casei. În general, arhitecții, inginerii și proiectanții percep un tarif fie în funcție de pachetul de servicii ales, fie un tarif orar.
Citiți recenzii, întrebați persoanele apropiate care au apelat la o firmă de construcții și la un arhitect pentru a-și ridica propria casă și discutați cu mai mulți profesioniști înainte de a semna un contract ferm, după care adăugați tarifele lor la costul total al casei. Dacă vă ridicați o casă în Cluj, poate fi necesar să colaborați după ridicarea casei și cu o firmă de amenajari interioare Cluj, care se va ocupa de tot ceea ce ține de amenajarea interioară până în cele mai mici detalii.
Finisajele interioare, cum ar fi gips-carton, pardoseli, tavane, dulapuri încadrate – toate vor varia în ceea ce privește costurile materialelor și ale forței de muncă în funcție de ceea ce alegeți și de dimensiunea suprafețelor. Firma de amenajări interioare vă poate oferi sugestii foarte bune și estimări care vă vor ajuta să calculați costul general al amenajării interioare.
Care sunt factorii care influențează costul unei case?
Odată ce au fost stabilite sistemele și structurile de bază ale casei, veți putea prioritiza acele aspecte care contează cel mai mult, respectând totodată bugetul de care dispuneți. Pentru unele persoane, dimensiunea casei este cel mai important aspect, în timp ce altele pun accentul pe dormitoare sau băi, iar alții doresc să maximizeze zonele exterioare.
Costul total va depinde de aceste priorități. Cu cât o casă este mai mare, cu atât va costa mai mult. Forma casei va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra costului total. Fiecare colț suplimentar sau unghi deosebit de la exterior va necesita mai mult material de încadrare și finisare, dar și mai mult timp și forță de muncă.