A fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Subsecţiunii Chiribiş-Biharia a Autostrăzii Transilvania. Câştigătorul licitaţiei este o asociere de constructori români, care în 24 de luni va trebui să construiască cei 28,55 de kilometri.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a informat recent că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru construcţia Subsecţiunii Chiribiş-Biharia a Autostrăzii Transilvania. Câştigătorul licitaţiei este o asociere de constructori români, care în 24 de luni va trebui să construiască cei 28,55 de kilometri.
După semnarea contractului, câștigătorul licitației va avea la dispoziție 785,21 milioane de lei și 24 de luni pentru construcția celor 28,55 km ai acestui proiect.
„A fost desemnat câștigătorul licitației pentru construcția Subsecțiunii Chiribiș-Biharia a Autostrăzii Transilvania! După semnarea contractului, Asocierea de #constructori români va avea la dispoziție 785,21 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări) pentru construcția celor 28,55 km ai acestui proiect”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, ministrul a explicat că procedura pentru semnarea contractului va putea fi demarată peste 10 zile, în cazul în care nu vor fi depuse contestaţii.
„Procedura pentru semnarea contractului ,finanțat din fonduri europene nerambursabile, va putea fi demarată peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, a explicat Sorin Grindeanu.
Totodată, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a anunţat că asocierea de constructori şi proiectanţi români Precon Transilvania SRL – Citadina 98 SA a fost desemnată câştigătoare pentru realizarea secţiunii de autostradă Chiribiş – Biharia, parte din Autosatrada Transilvania.
Contractul este finanţat prin fonduri europene nerambursabile.
CNAIR a primit cinci oferte la licitația pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș – Biharia (28,55 km) din Autostrada Transilvania (A3). Ofertele provin de la constructori din România (2), Turcia (1), Austria (1) și Ungaria (1).
Lucrările la tronsonul Biharia – Chiribiș par a fi fost urmărite numai de ghinioane și probleme de mai bine de 16 ani. Lucrările inițiale au fost demarate de Bechtel în 2004, iar după rezilierea din 2013 cu americanii șantierul autostrăzii Transilvania de la Suplacu de Barcău la Borș era la un stadiu de circa 50%.
În 2015 tronsonul a fost recontractat cu spaniolii de la Corsan-Corviam, contract reziliat în 2016 pentru că antreprenorul nu lucrase practic nimic.
Lotul Chiribiș – Biharia se continuă la vest spre vama Borș 2 cu „ciotul” de 5 kilometri Biharia – Borș (deschis în 2020).