Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că a alocat aproximativ 900 de milioane de lei pentru finanțarea programelor „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc” și pentru susținerea plății accizei la motorină utilizată în agricultură.
Programele ”Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc” vor continua . Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că a alocat aproximativ 900 de milioane de lei pentru finanțarea programelor „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc” și pentru susținerea plății accizei la motorină utilizată în agricultură.
Ministrul Florin Barbu a subliniat sprijinul continuu oferit legumicultorilor, fermierilor și procesatorilor de alimente românești, precizând că aceste măsuri sunt esențiale pentru dezvoltarea agriculturii și industriei de procesare din România.
„Legumicultorii, fermierii şi procesatorii care produc alimente româneşti au susţinerea noastră, ca întotdeauna. Asigurăm fondurile necesare pentru programele ‘Tomata’, ‘Usturoiul’ şi ‘Cartoful Românesc’ şi susţinem plata accizei la motorină.
Pentru toate aceste programe şi măsuri, s-a aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a aproximativ 900 de milioane de lei. Susţinerea tuturor celor care produc româneşte este calea sigură pentru dezvoltarea agriculturii şi industriei procesării din România”, a transmis ministrul.
În ședința Guvernului din 25 septembrie 2024, s-a aprobat Hotărârea care prevede alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului MADR. În total, 445,721 milioane de lei în credite de angajament și 441,821 milioane de lei în credite bugetare au fost alocate pentru acoperirea cheltuielilor destinate producătorilor agricoli afectați de inflație, războiul din Ucraina și condițiile climatice dificile din acest an.
Pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate în culturile de tomate în spații protejate și în cultura de usturoi, s-au alocat 225,721 milioane de lei, din care 41,582 milioane de lei pentru usturoi și 184,139 milioane de lei pentru tomate.
Termenul limită pentru plata acestor sume este 30 septembrie 2024, iar 105 milioane de lei suplimentari vor fi alocați pentru sprijinul aferent lunii decembrie, cu plăți efectuate în primul trimestru din 2025.
Guvernul a aprobat, de asemenea, 32 milioane de lei în credite de angajament și 133,1 milioane de lei în credite bugetare pentru subvenționarea accizei la motorină utilizată în agricultură, aferentă activităților din trimestrul al doilea al anului 2024.
Aceste fonduri vor contribui la reducerea costurilor fermierilor și la sprijinirea producției agricole.Trei milioane de lei au fost alocați pentru susținerea producției de cartofi de consum în anul 2024, în contextul în care suprafața totală estimată a fost depășită de cererile de sprijin depuse. De asemenea, pentru a evita înregistrarea unor plăți restante la furnizorii de energie electrică, au fost alocate 80 de milioane de lei în credite de angajament și credite bugetare, în conformitate cu prevederile OUG nr.107/2024.Ministerul subliniază că această alocare bugetară nu are impact asupra bugetului general consolidat, fiind realizată din Fondul de rezervă al Guvernului.