Liderii Sanitas anunță că vor continua protestele până când vor primi majorarea de 20% a salariilor.
Liderii Federației Sanitas au precizat că apreciază deschiderea la dialog a șefului Executivului. Cu toate acestea, ei spun că nu vor renunța la protest. Aceștia au mai precizat că momentul în care vor renunța la protest este momentul în care vor primi majorarea de 20% a salariilor. Aceasta este revendicarea lor principală și va trebui să aibă loc pentru toți angajații din sistemul de sănătate.
Explicațiile au fost furnizate de către liderii Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, președinte, și Iulian Pope, prim-vicepreședinte.
„Mâine (miercuri, 18 ianuarie – n.r.), vom fi la ora 9,30, în faţa Ministerului de Finanţe, nu putem să anulăm această acţiune pentru că este făcută pe ceea s-a întâmplat la nivelul Bucureştiului. Ăsta este un moment prielnic, mâine, la 9,30, şi nu ne oprim de la acest lucru. Premierul a spus – mişcările sindicale şi ce aveţi de făcut, ca şi act în sine, vi le faceţi separat, sperăm să nu ajungem la forma finală, adică, până la urmă, la grevă. Ne-a propus un grup de lucru tehnic care să cuprindă cele trei ministere (Muncă, Sănătate, Finanţe – n.r.). Întâlniri putem începe de mâine, în funcţie de ce ne vor anunţa mâine premierul și cei de la Ministerul de Finanţe, Sănătate, inclusiv domnul ministru, și cei de la Ministerul Muncii. Vom tatona în fiecare zi, în fiecare săptămâna”, a afirmat Leonard Bărăscu.
Președintele Sanitas a subliniat că miercuri, un contingent de 250 de reprezentanți ai federației se vor afla în fața Ministerului Finanțelor pentru a-și manifesta nemulțumirea. Conform declarațiilor sale, prim-ministrul nu a prezentat liderilor sindicali un plan detaliat privind eventualele creșteri salariale în domeniul sănătății.
„Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar, îl citez pe domnul premier: ‘Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare”‘, a explicat Bărăscu.
Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas, a subliniat că federația sindicală se conformează unui program de proteste deja comunicat anterior. Prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, a menționat că sindicatul este îndreptățit să ajusteze programul de acțiuni sindicale. El a subliniat că, în ciuda promisiunilor prim-ministrului, ei nu renunță la cererea principală de a obține o majorare salarială de 20% pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar.
„Astăzi (n.r.-17 ianuarie) avem Consiliul Naţional, cel îndreptăţit să modifice, să corecteze, să adapteze programul de acţiuni sindicale. Avem promisiunea prim-ministrului, de astăzi, în cadrul Consiliului Naţional, că vom discuta pe cererile noastre. Trebuie să ştiţi, cum i-am anunţat şi pe reprezentanţii Guvernului, că nu renunţăm la principala noastră solicitare: 20% pentru toţi lucrătorii din sistemul sanitar. Asta este principala noastră cerere, restul lucrurilor le putem discuta, rezolva în perioada următoare”, a declarat Pope.
El a menționat că, în prezent, lucrătorii din sistemul de sănătate sunt remunerați cu salarii considerate de el ca fiind foarte scăzute. Acesta spune că este necesar să se acorde o atenție mai mare tuturor categoriilor de lucrători din sistem.
„Să prezentăm realitatea în ceea ce înseamnă salarizarea în sistemul sanitar, nu doar vârfuri. Majoritatea, 70 – 80% dintre lucrătorii din sistemul sanitar, primesc salarii foarte mici (…) În seara asta va fi constituit grupul de lucru cu reprezentanţii celor trei ministere. De mâine ne apucăm de treabă, avem întâlniri, ne uităm pe cifre, ne uităm pe tot ce înseamnă salarizare, ascultăm toate opiniile şi trebuie să găsim o soluţie pentru lucrătorii din sistemul sanitar, suntem obligaţi să facem asta”, a susţinut Pope.
Când au fost întrebați dacă ar renunța la proteste în cazul în care guvernul le-ar oferi o creștere salarială mai mică decât cea cerută, adică 10%, liderii sindicali au subliniat că nu ar fi de accord, decât cu o majorare de minim 20%, pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar.