Ca urmare a unui sondaj a rezultat faptul că românii au pentru Crăciunul din acest an un buget de 1.059 lei, din care jumătate se duce pe mâncare şi 395 lei pe cadouri. O treime dintre ei comandă cadourile online, în scădere de la 40% în 2019, dar mult peste nivelul de 5% din 2016.
Anul 2020 a fost clar unul atipic. Fiecare dintre noi a fost pus în fața unei realități nemaintalnite; am învățat să ne adaptăm, să acceptăm schimbarea și să fim deschiși unei noi perspective de a privi lucrurile. Interacțiunile dintre oameni s-au schimbat și suntem nevoiți în continuare să stăm distanțați fizic. Din fericire nu și emoțional. Bugetul mediu pentru Crăciun al unei familii este în acest an de 1059 lei, mai mult de jumătate din sumă, 540 lei, fiind rezervată pentru mâncare, iar restul pentru cadouri şi decoraţiuni. Sumele disponibile diferă însă în funcţie de tipul de consummator, cei mai cheltuitoare segmente fiind familiile moderne (1284 lei) şi tinerii profesonişti (1.116 lei). În schimb, pensionarii pun deoparte doar 765 lei pentru Crăciun, iar milenialli fără partener 987 lei. Din totalul mediu de 1059 lei pe care românii declară că îl alocă pentru cumpărăturile de sărbători, 395 lei sunt destinaţi cadourilor, în uşoară scădere faţă de 2019, când era de 403 lei.
Interesant este că bărbaţii alocă mai mult pe cadouri decât femeile. În cazul bărbaţilor cheltuielile pentru cadouri ocupă un buget de 433 lei, comparativ cu femeile ce alocă 364 lei. Spre deosebire de anii trecuţi, mai mult de o treime dintre respondenţi (31%) declară că preferă acum să comande cadouri online, comparativ cu doar 5% în 2016. Totuşi, cea mai mare parte dintre români (69%) continuă chiar şi în prezent să cumpere cadouri de Crăciun din magazinele fizice (mall, supermarket, hipermarket, piaţă). Procentul este totuşi în scădere faţă de 2016, când se situa la 88%. Românii declară că peste jumătate din bugetul acestora de sărbători este ocupat de cheltuielile pe mâncare (51%), respodenții afirmând că alocă 539 lei pe mâncare.
Dintre aceștia, familiile tradiționale urmate de maturii fără partener cheltuie cel mai mult aici, alocând 588 lei, respectiv 586 lei. Familiile tradiționale alocă, așadar, semnificativ mai mult decât restul eșantionului pentru cumpărarea de alimente – 56%. Doar 12% din bugetul de sărbători este destinat decorațiunilor, așa cum afirmă respondenții. În 2019, această categorie ocupă 137 lei din bugetul românilor, iar în prezent, respondenții sunt dispuși să aloce mai puțin: 125 lei. Cheltuielile reduse pe decorațiuni se pot datora faptului că mulți dintre români au deja în casă ornanemente din anii trecuți și preferă să le păstreze pe cele vechi.