Guvernul a anunțat noi credite garantate de stat pentru sprijinirea fermelor mici, dezvoltarea sectorului de procesare agroalimentară și integrarea producătorilor locali în lanțurile de distribuție.
Fermierii români vor beneficia, începând din acest an, de credite pe termen lung garantate integral de stat, destinate investițiilor, achiziției de terenuri și capitalului de lucru. Guvernul își propune astfel să consolideze agricultura și să crească producția autohtonă.
Măsura, denumită „Creditul Agricol”, a fost notificată la Comisia Europeană, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale negociază deja extinderea perioadei de rambursare, conform ministrului Florin Barbu.
Noua schemă de creditare are două componente principale:
-Credite pentru investiții – valabile pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv pentru achiziția de terenuri.
-Credite pentru capital de lucru – disponibile pe o perioadă de 10 ani, fără presiunea unei rambursări rapide.
Aceste împrumuturi vor avea o dobândă redusă, formată din marja fixă de 1,95% + ROBOR, iar MADR va asigura garanția integrală pentru fermieri.
„Vreau să cresc perioada de rambursare, să nu mai punem presiune pe fermieri să restituie în 5-6 ani acești bani către sistemul bancar”, a explicat Florin Barbu.
Până acum, aproape 4.000 de fermieri au beneficiat de „Creditul Fermierului”, un program similar implementat în perioada pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina, prin care Ministerul Agriculturii a suportat costurile ROBOR pentru fermieri.
Ministrul a anunțat și noi măsuri de sprijin pentru fermele mici și tinerii fermieri, prin fonduri disponibile în Planul Strategic 2023-2027:
-50.000 de euro – pentru dezvoltarea fermelor mici
-200.000 de euro – pentru tinerii fermieri care s-au instalat în perioada 2014-2020
MADR intenționează să crească producția autohtonă, prin investiții în procesare și distribuție.
„Trebuie să trecem la un alt nivel de creştere a producţiei la produsele autohtone, pentru că nu facem faţă. Nu există în România cineva care face produse autohtone să rămână cu ele pe stoc. Ele toate sunt vândute”, a declarat Florin Barbu.
Pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar, Ministerul Agriculturii lucrează la un program de startup-uri pentru zona montană, finanțat cu 200 de milioane de euro dintr-un buget total de 447 de milioane de euro, gestionat de Ministerul Economiei.
Acest proiect urmărește să sprijine fermierii din zonele montane prin:
-1.000 de unități de procesare a laptelui (pentru producția de brânzeturi, iaurt etc.)
-1.000 de unități de abatorizare
Fermierii vor primi 60.000 de euro pentru achiziția unor containere complet echipate pentru procesarea produselor lactate și agroalimentare. Acestea vor avea zone de frig, de închegare, de ambalare și vor fi autorizate sanitar-veterinar.
„Vrem să populăm muntele cu 1.000 de containere de abatorizare şi 1.000 de procesare lactate şi alte produse agroalimentare cu ajutorul acestor startup-uri, prin Ministerul Economiei, printr-o axă separată pentru produse agroalimentare. Şi cred că va fi un succes să populăm zona montană cu 200 de milioane de euro”, a explicat ministrul.
Barbu a subliniat că produsele locale trebuie să fie integrate în supermarketuri, dar acest lucru este posibil doar dacă există cantități suficiente și autorizare sanitar-veterinară.
„Cooperativele să poată colecta cantităţile mai mari, să meargă în magazine. Acesta este succesul. Vom lansa cât de curând acest proiect. Retailerii sunt deschişi, dacă sunt cantităţi mari de produse”, a precizat oficialul.