Cei aproximativ 3.000 de beneficiari ai ajutorului social din Sălaj vor primi mai mulți bani, după ce parlamentarii au decis să crească cu 140% valoarea indicatorului social de referinţă, de la 500, la 1.200 de lei. Aceasta nu a mai fost majorată de peste 10 ani, din 2008.
Senatul a votat pe 21 iulie, cu 86 de voturi pro, 28 contra și 17 abțineri, o propunere legislativă prin care se propune creșterea valorii indicatorului social de referință de la 500 la 1.200 de lei. Odată pusă în aplicare, măsura ar urma să ducă la o mărire semnificativă a ajutoarele sociale calculate în baza acestui indicator.
Este vorba despre toate prestațiile sociale ca și venitul minim garantat, indemnizația de șomaj ajutorul de încâlzire sau chiar și alocația de stat pentru copii.
Potrivit deciziei senatorilor, indicatorul social de referință va creşte de la 500 la 1.200 de lei, ceea ce presupune o majorare de 140%. Pentru a putea intra în vigoare, majorarea trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor şi de preşedinte.
Iniţiatorii proiectului de majorare a ISR afirmă că raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018”, arată iniţiatorii.
Ei mai susţin că pandemia de Covid-19 riscă să excludă de pe piaţa muncii şi să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până recent, aveau un loc de muncă, transformându-i în şomeri, iar apoi în beneficiari de ajutoare sociale. Ca urmare, spun ei, este o ocazie de a regândi şi de a reaşeza sistemul de protecţie socială pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive.
În județul Sălaj, sunt în plată cirva 3.000 de beneficiari ai ajutorului social.