Guvernul a aprobat majorarea indemnizaţiilor lunare pentru copiii şi adulţii cu handicap grav. Majorarea aplicată din luna iunie va fi efectiv plătită în luna iulie, iar creşterea va fi de 10 puncte procentuale din Indicatorul Social de Referinţă.
Guvernul a aprobat majorarea indemnizaţiilor lunare pentru copiii şi adulţii cu handicap grav. Un număr de 389.000 de persoane vor beneficia de prevederile acestei ordonanţe, dintre care 48.800 sunt copii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că aceasta reprezintă a doua creştere din acest an a indemnizaţiilor lunare destinate persoanelor cu handicap grav, prima majorare fiind aplicată în luna ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai menționat că aceasta reprezintă a doua creştere din acest an a indemnizaţiilor lunare destinate copiilor şi adulţilor cu handicap grav. Prima majorare a fost aplicată începând cu luna ianuarie a acestui an.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că pentru adultul cu handicap grav, indemnizația lunară va creşte de la 70% la 80% din indicatorul social de referinţă (ISR), ajungând în termeni nominali de la 463 de lei la 529 de lei. Acesta a mai precizat că în luna ianuarie, acesta era de 419 lei.
„Prin urmare, vorbim despre o majorare netă cu 110 lei în primele șase luni ale acestui an. Pentru copilul cu handicap grav, indemnizația lunară va crește de la 60% la 70% din ISR, respectiv, de la 397 lei la 463 lei, iar termenul de referință din ianuarie era de 359 lei. Vorbim, așadar, de o majorare netă în șase luni de zile cu 104 lei”, a mai spus Mihai Constantin.
Persoanele îndreptățite să primească această indemnizație trebuie să depună mai multe documente la Direcțiile de Asistență Socială. Cerințele documentelor sunt diferite pentru copii în comparație cu adulții.
Astfel, pentru copii, sunt necesare următoarele documente:
- -Cerere pentru acordarea indemnizației lunare
- -Hotărâre cu privire la încadrarea copilului în gradul grav de handicap (original)
- -Acord pentru primirea indemnizației lunare de la D.G.A.S.P.C. (pe numele solicitantului) -conform art. 42 alin. 5 din Legea 448/2006, republicată (original)
- -Actul de identitate al reprezentantului legal (original ) , ertificatul de naștere al copilului și extras de cont (pe numele solicitantului)
De asemenea este necesară declarația prin care reprezentantul legal al copilului își asumă obligația să anunțe la Direcția de Asistență Socială în termen de maximum 48 de ore orice modificare survenită