Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie. Anul 2024 vine cu vești proaste pentru conducătorii auto din România. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, va exista un nou mod de calcul al punctului de amendă.
Cresc amenzile de circulație de la 1 ianuarie. Anul 2024 vine cu vești proaste pentru conducătorii auto din România. Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, va exista un nou mod de calcul al punctului de amendă. Mai exact, valoarea punctului de amendă va fi de 5 la sută din salariul minim brut pe țară, se arată în proiect. La ora actuală, valoarea acestuia este de 145 de lei, după ce a fost înghețat, chiar dacă în lege se specifică faptul că reprezintă 10% din salariul minim brut.
„Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul Ordonanței de Urgență.
Având în vedere că în anul 2024 se preconizează o majorare a salariului minim, ar urma ca punctul de amendă să fie de cel puțin 165 de lei, la salariul minim brut de 3.300 de lei, cât este în prezent.
De asemenea, în cazul în care salariul va fi majorat la 3.700 lei, așa cum coaliția de guvernare a precizat, punctul de amendă ar urma să ajungă la 185 de lei. Prin urmare va fi cu 40 de lei mai mult decât este acum.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență.
Amintim că valoarea punctului de amendă este plafonat la valoarea din 2017, adică 145 de lei. Măsura a fost luată de Guvern prin ordonanțe de urgență. Ultima plafonare va fi în vigoare până la finalul lui 2023.
Începând din 2024, amenzile ar urma să crească cu aproximativ 14 la sută. În România, conducătorii auto plătesc următoarele amenzi: clasa I – două sau trei puncte de amendă. Clasa II – patru sau cinci puncte de amendă. Clasa III – de la șase la opt puncte de amendă. Clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte de amendă și clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte (se aplică doar persoanelor juridice).