Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile. Duminica Floriilor este o sărbătoare creştină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paştelui.
Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Nu în ultimul rând, ziua de Florii reprezintă şi ultima săptămână a Postului Paştilor sau Săptămâna Patimilor, timp în care creştinii fac pregătiri pentru intampinarea marii sarbatori a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos.
În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane. Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții. De asemenea, începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii.
Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți. Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.
Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă. Ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, care își serbează onomastica.