„Curățăm România!” este prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, Asociațiile Municipiilor, Orașelor, Comunelor, instituțiile deconcentrate, societatea civilă. Dincolo de apelul la implicare, ministerul pune la dispoziția UAT-urilor și un program de finanțare pentru aceste acțiuni, cu un buget total de 20 de milioane de lei. În scopul derulării eficiente a acestei campanii, în funcție de numărul locuitorilor din UAT-urile beneficiare, se vor acorda sume între 3.000 și 30.000 de lei.
Dorim să-i responsabilizăm și să-i implicăm activ pe toți cei care vreau un mediu curat, printr-o campanie ce are ca scop colectarea selectivă a deșeurilor abandonate pe marginea cursurilor de pe, în pădure şi în localităţile judeţului.
Primăriile de comune şi oraşe au un rol esențial în organizarea și promovarea la nivel local a acţiunilor de ecologizare incluse în programul Curăţăm România, scop în care administraţiile locale vor beneficia de resurse financiare din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, câmpurilor, pădurilor, de pe raza teritorială a UAT/ADI, doar în condițiile în care cantitățile respective de deșeuri nu intră în responsabilitatea operatorilor licențiați/autorizați, conform contractelor încheiate de solicitant cu aceștia.
Pentru realizarea acestei activități, beneficiarii finanțării pot coopta voluntari din comunitățile locale, inclusiv din rândul instituțiilor publice, unităților de învățământ, operatorilor economici și/sau puși la dispoziție de ONG-uri; de asemenea, solicitanții pot încheia parteneriate cu entitățile menționate, în scopul facilitării activităților specifice.
Solicitanții vor transmite dosarele de înscriere pe e-mail la adresa curatamromania@afm.ro. Ghidul de finanțare a Programului Curățăm România și Instrucțiunile de înscriere în program pot fi consultate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, la secțiunea Programe de finanțare.
Pentru coordonarea proiectului la nivel judeţean, s-a constituit o echipă coordonată de prefectul județului Sălaj, Dari Toma, din care fac parte reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului Școlar Judeţean, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean, Direcției Silvice, Agenției Nationale a Ariilor Naturale Protejate – Serviciul Teritorial şi Sistemului de Gospodărire a Apelor.
În scopul derulării eficiente a acestei campanii, în funcție de numărul locuitorilor din UAT-urile beneficiare, se vor acorda sume între 3.000 și 30.000 de lei.
În cadrul campaniei, sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, a lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, a canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, a câmpurilor și pădurilor de pe raza teritorială a UAT/ADI.
În cadrul campaniei se vor colecta categoriile de deșeuri eligibile, doar în condițiile în care cantitățile respective de deșeuri NU fac obiectul contractelor încheiate de solicitanții finanțărilor cu operatorii licențiați/autorizați.