Multe din vaccinurile anti-Covid aprobate trebuie administrate de două ori pentru a fi eficiente împotriva coronavirusului. Dar nu toţi vaccinaţii se duc la rapel şi îşi asumă, astfel, riscuri. Experţii au tot repetat că, în cazul majorităţii vaccinurilor aprobate, sunt necesare două vaccinări pentru a beneficia de o protecţie mai bună şi mai îndelungată. Datele demonstrează că prima vaccinare oferă o oarecare protecţie, dar nu este clar pentru cât timp.
Riscul infectării cu COVID-19 după administrarea primei doze există, avertizează medicii. În acest sens, coordonatorul campaniei privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a că studiile arată că o persoană infectată după ce a fost imunizată prima oară trebuie să aştepte vindecarea poate face rapelul sau poate relua schema de vaccinare complet.
În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.