Europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), sprijină în continuare sectorul agricol, astfel încât legislația europeană să vină în sprijinul nevoilor reale ale agricultorilor.
Europarlamentarul român Daniel Buda este vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și reprezintă vocea cetățenilor români în Parlamentul European încă din anul 2014. Daniel Buda este membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), grup care a susținut de la început simplificarea regulilor privind politica agricolă comună, astfel încât fermierii să poată să producă alimente de calitate la prețuri accesibile.
În opinia europarlamentarului PNL Daniel Buda, rolul politicii agricole comune este de a-i sprijini pe fermieri și să îmbunătățească productivitatea agricolă, pentru o aprovizionare stabilă cu alimente la prețuri accesibile, în condiții în care aceștia să-și poată asigura un trai decent.
De asemenea, în opinia europarlamentarului PNL Daniel Buda, regulile aplicabile prin politica agrară comună trebuie să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, la gestionarea durabilă a resurselor naturale, să conserve zonele rurale și nu în ultimul rând să mențină vitalitatea economiei rurale prin promovarea locurilor de muncă din sectorul agricol, din cel agroalimentar și din sectoarele asociate.
Pentru a îndeplini toate aceste obiective, europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), a susținut simplificarea regulilor PAC, care a fost votată în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European desfășurată în 24 aprilie 2024 la Strasbourg. Europarlamentarul PPE Daniel Buda afirmă că acest vot vine în urma protestelor fermierilor care și-au strigat neputința în stradă, deoarece în ultimii ani, fermierii s-au confruntat cu numeroase provocări și presiuni. Nu în ultimul rând, punerea în aplicare a noilor norme PAC în 2023 a generat rigiditate și o creștere a sarcinii birocratice pentru fermieri.
În urma votului crucial dat pentru sectorul agricol în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, statele membre vor avea posibilitatea de a modifica Planul național strategic de două ori pe an, în funcție de nevoile agricultorilor.
Măsurile includ modificări la șase din cele nouă standarde de bune condiții agricole și de mediu (GAEC) – de care depind plățile PAC – oferind statelor membre mai multă flexibilitate.
Cea mai evidentă schimbare se referă la terenurile lăsate pârloage, prin care GAEC 8 prevede ca 4% din pășunile arabile să fie dedicate caracteristicilor neproductive. Dar aceasta nu va mai fi o cerință pentru accesarea sprijinului PAC, devenind astfel o schemă voluntară bazată pe stimulente, ceea ce oferă agricultorilor posibilitatea de a decide cea mai bună variantă pentru producțiile agricole.
Nu în ultimul rând, Comisia propune scutirea fermelor cu o suprafață mai mică de 10 hectare de la controalele și sancțiunile legate de respectarea cerințelor de condiționalitate.
Grupul Partidului Popular European a susținut de la început simplificarea regulilor, astfel încât fermierii să poată să producă alimente de calitate la prețuri accesibile, iar prin vocea europarlamentarului PNL Daniel Buda, toate aceste nevoi ale agricultorilor români au fost auzite și susținute în Parlamentul European.