Potrivit noii Legi a Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă. Măsura trebuia să se aplice din decembrie 2023.
Ministerul Educației a lansat în consultare publică, până pe 4 noiembrie, procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către profesori. Potrivit noii Legi a Educației în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii educației, se înființează Registrul declarațiilor de interese, prin ordin de ministru, pentru a se pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă. Măsura trebuia să se aplice din decembrie 2023.
Legea ar urma să se aplice anul viitor, la o dată ce va fi stabilită ulterior. Potrivit actului, profesorii au obligația „de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”.
„Punem în aplicare prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, act normativ care statuează explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, a informat Ministerul Educației.
Declarația de interese se va face în scris până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Aceasta se face pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte.
Profesorii angajați după 31 decembrie vor completa și vor depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.
„Responsabilul pentru declarațiile de interese și directorul unității de învățământ au obligația verificării concordanței informațiilor specificate în declarațiile de interese, de către persoanele care au obligația de a le completa, cu informațiile transmise compartimentului resurse umane din cadrul DJIP/DMBIP prin proiectul și planul de încadrare”, este scris în document.
Această reglementare urmărește punerea în aplicare a prevederilor noii Legi a învățământului preuniversitar. Acest act normativ interzice profesorilor să ofere pregătire suplimentară contra cost pentru elevii pe care îi au în clasele pe care le predau în anul școlar în curs.
Încălcarea termenului de depunere a declarațiilor sau omiterea declarării meditațiilor va fi tratată ca o abatere disciplinară, conform proiectului propus. Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 2 septembrie.
Legea nu specifică o sancțiune clară în acest caz, dar va fi înființată o comisie care să cerceteze acuzațiile. Oricine poate sesiza posibile fapte de abateri disciplinare, iar sancțiunile încep de la avertisment, se pot cumula și pot duce până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.