Profesorii vor fi obligați să declare că nu acordă meditații contra cost elevilor de la clasele unde predau. Măsura a intrat în vigoare de la 1 februarie.
Profesorii vor fi nevoiți să declare în fiecare an, în scris, pe propria răspundere, că nu fac meditații contra cost cu elevii de la clasele unde predau. Altfel, vor intra sub incidența Codului penal pentru fals în declarații. Asta, cu toate că noua lege a Educației interzice expres acest lucru profesorilor.
Începând cu 1 februarie, a intrat în vigoare ordinul care aprobă Procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Acest ordin se referă în special la declarațiile pe care profesorii trebuie să le completeze. Ei trebuie să arate expres că nu desfășoară activități de meditație contra cost cu elevii din clasele în care predau.
Conform legislației din învățământul preuniversitar, oferirea meditațiilor elevilor din propria clasă este considerată o abatere disciplinară. Aceasta poate atrage mai multe sancțiuni. Ele încep de la avertisment scris și până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
De asemenea, profesorii sunt obligați să declare în scris că nu oferă meditații contra cost elevilor din propria clasă. Aceasta este noua prevedere conform ordinului nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024. În caz contrar, ar putea fi sancționați conform prevederilor Codului Penal pentru fals în declarații. Fapta este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă. Potrivit legii, cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare.
Sunt prevăzute sancțiuni pentru profesorii care dau meditații pe bani elevilor de la clasă: -a) avertisment scris; -b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni; -c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare; -d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale; -e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, conform art. 209, alin. (1) Potrivit legii, cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, Capitolul II Răspunderea disciplinară, cu modificările și completările ulterioare.