Membrii delegației României care va reprezenta tricolorul la Paris, sportivi, antrenori, oficiali, au avut o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a înmânat simbolic drapelul celor care îl vor purta la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, Ionela și Marius Cozmiuc.
Membrii delegației României care va reprezenta tricolorul la Paris, sportivi, antrenori, oficiali, au avut o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a înmânat simbolic drapelul celor care îl vor purta la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, Ionela și Marius Cozmiuc.
Delegația României se pregătește de Jocurile Olimpice de la Paris, sportivii români calificați au participat la prezentarea lotului la Palatul Cotroceni. Un număr de 107 sportivi români fac parte din delegația pentru Paris, cu 3 mai mulți ca la Tokyo. De-a lungul istoriei participării României la Jocurile Olimpice, delegațiile au variat ca număr de sportivi, vârful fiind atins în 1980, când la Moscova au participat 239 de tricolori.
Jocurile Olimpice de la Paris sunt la câteva zile distanță, iar mare parte a delegației României a fost prezentă la Palatul Cotroceni la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, toată lumea fiind echipată în treningurile oficiale, în albastru și alb.
Președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs.
„Știm cu toții că drumul până aici nu a fost ușor, adevărata luptă este cu propriile limite. Sportul este un remediu nu doar pentru combaterea probolemelor de sănătate, ci a unora sociale, în vremurile pe care le trăim, sportul este o ancoră. Sportul sparge bariere”, a punctat șeful statului, încheind că sportivii au în el un susținător. Apoi, președintele COSR, Mihai Covaliu, a avut la rândul său o scurtă intervenție.
De la ceremonie nu au lipsit campioanele olimpice de la Tokyo, canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar, singurele sportive din delegația României care au ajuns la cea mai strălucitoare distincție olimpică. Unei alte canotoare, Alexandra Ungureanu, din barca de 4 vâsle, i s-a făcut rău. Colegii au cerut sprijin și, după ce i s-a adus o sticlă cu apă, s-a simțit mai bine și lucrurile s-au reglat.Prin mulțimea tricoloră au fost David Popovici, dar și canoistul Cătălin Chirilă, doi sportivi de care se leagă speranțele României, la Paris. Canoistul a fost cel care a rostit jurământul sportivilor, în timp ce Adrian Rădulescu, cel care-l pregătește pe înotătorul român, pe cel al antrenorilor. De asemenea, Angela Cacoveanu, reprezentând oficialii din gimnastică, a făcut același lucru în cazul jurământului arbitrilor.
Delegația României este una echilibrată, numărând 56 de sportive și 51 de sportivi, a cincea ediție la care fetele îi depășesc pe băieți după cele din 2000, 2004, 2008 și 2016. Doar în 1988 numărul de sportivi la feminin a fost egal, 31 pentru fiecare gen.
În 1980, delegația României a fost cea mai numeroasă , la Moscova făcând deplasarea 239 de tricolori. Podiumul este completat de edițiile din 1992, cu 179 de reprezentanți ai României și de cea din 1972 de la Munchen cu 169.În materie de distincții, cea mai de succes ediție a fost cea de acum 40 de ani, de la Los Angeles, atunci când România a cucerit 52 de medalii, 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz, fiind pe locul al doilea în clasamentul pe medalii. E adevărat că la această ediție țările comuniste au răspuns boicotului inițiat de americani în 1980, România fiind singura țară din blocul de est care a participat la întrecerile din California.La ultimele ediții, numărul sportivilor s-a păstrat cumva constant, în jurul celor 100 de sportivi, însă numărul medaliilor a scăzut de la o ediție la alta, la Tokyo fiind 4, una de aur și trei de argint, aduse de canotaj și scrimă.