Fermierii ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta vor primi despăgubiri de peste un milliard de lei. Alte aproape 374 milioane lei vor fi acordate de la bugetul de stat pentru susţinerea activităţilor din sectoarele vegetal şi zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.
Cererile de despăgubiri pentru secetă pot fi depuse de fermieri până la 15 septembrie, iar banii vor începe să le intre în conturi trei zile mai târziu, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. Autorităţile estimează că ar fi vorba despre 35.000 de beneficiari.
În ceea ce priveşte crescătorii de bovine, valoarea totală a schemei de ajutor este de 35,7 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/cap femelă bovină adultă, iar beneficiari sunt persoanele fizice, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, cu peste 91 de capete. Termenul limită pentru trimiterea solicitărilor de sprijin este 29 septembrie.
Ministrul Agriculturii a mai spus că schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 se apropie de 120 milioane de lei. Şi acest ajutor este de 100 euro/cap, iar beneficiari sunt întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate persoanele juridice. Solicitările se depun tot până în 29 septembrie.
Apicultorii afectați de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 primesc un ajutor de minimis de 25 lei/familia de albine, bugetul total disponibil apropiindu-se de 50 milioane de lei. Cererea fondurilor se face până în 15 septembrie.
Adrian Oros a explicat că plățile se vor face prin APIA ori Direcțiile agricole județen, în maxim 3 zile de la expirarea datei de depunere a cererilor.