Dinamo București, campioana României la handbal masculin, a solicitat un wild card pentru a evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Pentru sezonul 2023-2024, dinamoviștii nu au primit wild card, evoluând în a doua întrecere ca valoare, EHF European League.
Dinamo București, campioana României la handbal masculin, a solicitat un wild card pentru a evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor. În 2023-2024, echipa din șoseaua Ștefan cel Mare nu a primit wild card, evoluând în a doua întrecere ca valoare, EHF European League. A reușit să se califice în Final Four, unde a pierdut atât semifinala, cu scorul de 32-38 cu germanii de la SG Flensburg-Handewitt, cât și finala mică, la scorul de 31-32 cu altă adversară germană, Rhein-Neckar Loewen.
Nu mai puțin de 12 echipe au depus cereri pentru a primi invitații în Champions League pentru sezonul 2024-2025, unul care păstrează formatul deja consacrat cu două grupe a câte opt echipe, apoi „sferturi” și playoff pentru „sferturi” și Final 4. Numai șapte formații vor obține însă valoroasele wild card-uri.
„Nu vreau să mă antepronunț, dar cred că cei de la EHF și-au dat seama și au reușit să analizeze modul nostru de management, ce înseamnă handbalul pentru noi. Și-au dat seama că performăm, că proiectul va continua”, a spus Ionuț Popa, la „Exclusiv Dinamo”.
Președintele CS Dinamo pariază pe proiectul „dulăilor” chiar și după despărțirea de Xavier Pascual.
„Ne-au întrebat acum la Final Four dacă este adevărat că pleacă Xavi Pascual, cine va veni, dacă proiectul va continua. Și-au luat măsuri de precauție, le-am confirmat că ne vom și ridica, proiectul va fi și mai bun. Am încredere în tot ce am făcut în acest proiect în trei ani de zile și cred că adevăratele rezultate vor începe chiar de anul acesta. I-am spus lui Xavi Pascual că îmi pare rău că pleacă, dar am un feeling că acest an va fi cel mai bun al lui Dinamo în Champions League”, este optimist președintele din „Ștefan cel Mare”.
Contracandidatele lui Dinamo vor fi RK Zagreb, din Croația, Fredericia Handboldklub, din Danemarca, Bidasoa Irun, din Spania, HBC Nantes, din Franța, OTP Bank – PICK Szeged, din Ungaria, RK Eurofarm Pelister, din Macedonia de Nord, Elverum Handball, din Norvegia, Industria Kielce, din Polonia, FC Porto, din Portugalia, Kadetten Schaffhausen, din Elveția și Tatran Presov din Slovacia.
Cel mai recent, Dinamo București a evoluat în principala competiție europeană în sezoanele 2021-2022, când nu a trecut de faza grupelor, și în 2022-2023, avansând în playoff-ul pentru sferturile de finală, unde nu a putut să treacă de THW Kiel.
Sunt calificate direct în faza grupelor nouă echipe: Barcelona, din Spania, campioana en titre, Aalborg Handbold, din Danemarca, finalista, Paris Saint-Germain Handball, din Franța, SC Magdeburg și Fuchse Berlin, ambele din Germania, Veszprem HC din Ungaria, Kolstad Handball, din Norvegia, Orlen Wisla Plock, din Polonia și Sporting Lisabona din Portugalia.
Cererile de „upgrade” vor fi evaluate de o comisie specială pe 19 iunie, iar decizia finală va fi confirmată de Comitetul Executiv al EHF, care se va reuni pe 21 iunie, la Oslo.
Toate federațiile naționale, cu excepția celei care este în vârful listei capilor de serie din EHF European League 2024-2025, care la masculin este Germania și va primi un loc suplimentar, pot aplica pentru upgrade maximum o echipă. Tragerea la sorți a celor două grupe de câte opt echipe este programată pe 27 iunie, la Viena.