Doar doi ofertanți au mai rămas în cursa pentru construcția secțiunii de autostrada cu tunelul Meseș. Evaluarea pe acest segment durează deja de mai bine de un an, iar de la relansarea licitației au fost înregistrate nouă amânări, din care cinci amânări succesive doar în acest an.
Doar doi ofertanți au mai rămas în cursa pentru construcția secțiunii cu tunelul Meseș. În august 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunța un interes major pentru secțiunea de autostrada cu tunelul Meseș de pe A3, unde erau înregistrate șapte oferte. După mai bine de un an de la relansarea licitației pentru tronsonul Poarta Sălajului–Nușfalău, în cursă au mai rămas doar doi ofertanți.
Evaluarea pe acest segment durează deja de mai bine de un an, iar de la relansarea licitației au fost înregistrate nouă amânări, din care cinci amânări succesive doar în acest an. Săptămâna trecută, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere stabilea noul termen pentru desemnarea căștigătorului pe secțiunea Poarta Sălajului-Nușfalău pentru 31 octombrie 2024.
Makyol, UMB și WeBuild mai rămăsesră în cursa pentru cel mai mare contract de autostradă al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, cel privind tronsonul din Autostrada Transilvania (A3), cu tunelul Meseș. Între timp, WeBuild a fost descalificată, potrivit unor surse ale Asociației Pro Infrastructură.
Astfel, în cursa pentru desemnarea constructorului pentru secțiunea Poarta Sălajului-Nușfalău au mai rămas doar doi ofertanți: Makyol și UMB. În prezent, licitația apare ca fiind în etapa de evaluare financiară a ofertelor.
Licitația pentru lotul Poarta Sălajului–Nușfalău, care include și Tunelul Meseș, a fost lansată initial în noiembrie 2020, cu o valoare de 4,4 miliarde de lei. Acum, valoarea proiectului este estimată la 7,4 miliarde lei, cu finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile. Contractul prevede inclusiv construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje ,în lungime totală de aproximativ 13 km, și a Tunelului Meseș, în lungime de 2,89 km. Durata de realizare a contractului este de 78 de luni dintre care 18 luni destinate proiectării și 60 execuției.
Potrivit Asociației Pro Infrastructură, UMB, care este responsabilă de construcția a peste 440 km de autostrăzi în România, s-a concentrat puternic pe alte proiecte, în special pe Autostrada A7 Buzău-Focșani. Această realocare de resurse a lăsat proiectele din Transilvania într-o stare de semi-abandon, deși termenul de finalizare este extrem de strâns.
Oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au extins termenele de finalizare pentru sectoarele Nădășelu-Zimbor și Zimbor-Poarta Sălajului. Noul termen pentru finalizarea Nădășelu-Zimbor este 28 iulie 2026, iar pentru Zimbor-Poarta Sălajului este 14 decembrie 2026. Aceste extinderi sunt deja a treia modificare a termenelor inițiale și sunt rezultatul unor deficiențe în gestionarea proiectelor, precum întârzieri în licitații, revizuiri lente ale acordurilor de mediu și probleme cu eliberarea terenurilor forestiere.
Asociația Pro Infrastructură a subliniat că lipsa de acțiune din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a contribuit semnificativ la aceste întârzieri. De exemplu, licitația pentru viaductele suplimentare a fost finalizată cu doi ani întârziere, iar nodul Românași, o componentă crucială pentru deschiderea autostrăzii, încă nu are un constructor desemnat. Fără rezolvarea rapidă a acestor probleme, este foarte probabil ca proiectele să se întindă chiar și dincolo de 2026.