Spitalul Județean de Urgență Zalău are pe stoc doar șapte doze de Remdesivir, medicament utilizat pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2 aflaţi în forme severe şi medii ale bolii. Cantitatea este suficientă doar pentru un pacient, având în vedere că tratamentul durează minim cinci zile.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind suplimentarea bugetului ministerului din rezerva la dispoziţia Guvernului cu sume care vor fi destinate vaccinării copiilor, conform Calendarului naţional, vaccinării antigripale pentru persoanele la risc, testării persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, dar şi achiziţionării medicamentului Remdesivir necesar pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că în vederea asigurării achiziționării medicamentului din urmă, bugetul Ministerului Sănătății va fi suplimentat cu peste 100 milioane de lei.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Zalău au precizat că Ministerul a asigurat celei mai mari unități spitalicești din Sălaj 30 de doze de Remdesivir și că pe stoc mai există, în prezent, doar șapte doze.
CARTON „Ministerul Sănătății urmează să mai repartizeze doze către Spitalul Județean, însă nu cunoaștem data și cantitatea ce va fi primită”, au mai precizat oficialii instituției.
Antiviralul Remdesivir a fost acreditat de Comisia Europeană a Medicamentului în luna iulie pentru a fi folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, iar România a beneficiat de 25.000 de flacoane de Remdesivir. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în depozite mai sunt, în acest moment, 4.000 de doze de Remdesivir.
Studiile au relevat că acest antiviral reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus.
„Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. E un tratament pentru 5 zile. L-am văzut și pe președintele Americii, a beneficiat de el tot pentru 5 zile. Dar nu trebuie să-l vedem ca pe un panaceu universal. Nu trebuie să-l vedem ca pe elementul salvator. Avem protocoale de tratament, avem vreo 5 antivirale care se dau în acest moment. Nu trebuie să ne gândim că toate merg ca un tratament specific. (…) Nu avem un tratament efectiv specific pentru SARS-CoV-2. Avem combinații de medicamente antivirale, de imunomodulatoare, de corticosteroizi, avem anticoagulante, pe care le folosim în diferite etape. Nu avem un tratament specific pentru acest lucru. Remdesivirul rămâne o alternativă în contextul în care este un antiviral și-l folosim împotriva unui virus”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătar.