Începând cu data de 11 noiembrie, a intrat în vigoare legea care plafonează dobânzile în cazul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare. Românii care au împrumutat bani de la IFN sau care vor împrumuta vor plăti rate mult mai mici.
De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează dobânzile în cazul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare.
Românii care au împrumutat bani de la IFN sau care vor împrumuta vor plăti rate mult mai mici. Legea a plafonat peste noapte dobânzile la toate creditele de consum acordate de instituțiile financiare nebancare. Conform legii există o dobândă maximă care poate fi percepută de IFN-uri.
Dobânda nu poate depăși 1% pe zi pentru credite de până la 5.000 de lei, 0,8% pe zi pentru împrumuturi între 5.000 și 10.000 de lei, dar și 0,6% pe zi pentru credite între 10.000 și 25.000 de lei. Mai mult, românii pot plăti la final cel mult dublul sumei împrumutate de la IFN-uri.
Ca și un calcul, la un credit de 10.000 de lei clientul plătea până acum o dobândă de 500% (un exemplu oarecare) și datora în total 60.000 de lei instituției de tip IFN. Acum, clientul poate plăti cel mult 20.000 de lei.
Măsura se va aplica retroactiv pentru creditele în vigoare, iar pentru a beneficia de această lege consumatorii pot cere revizuirea contractului. În schimb există multe IFN-uri care și-au notificat deja clienții de la sine și i-au rugat să semneze noile condiții, mult mai avantajoase.
Practic, conform actului normativ, se aduc limitări semnificative costurilor de credit pe care Instituțiile Financiare Nebancare le pot percepe clienților.
Principalele modificări sunt:
- se limitează costul total al creditelor de investiții imobiliare la 8 puncte procentuale aplicate peste dobândă la facilitatea de creditare practicată de Banca Națională a României
- se limitează costul total al creditelor de consum la 27 de puncte procentuale aplicate peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de Banca Națională a României
Legea prevede și unele excepții, pentru anumite categorii de sume împrumutate, si anume:
- în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi (DAE 365%)
- în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei,
- în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi (DAE 219%)
Concomitent cu excepțiile de mai sus, suma maximă rambursată nu poate depăși dublul valorii totale a creditului împrumutat.