În municipiul Zalău sunt doar trei cabinete școlare cu doi medici arodați celor 15 școli gimnaziale și licee. În Șimleu Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei există câte un cabinet. În rural, însă, serviciile medicale de asistență școlară sunt asigurate de medicii de familie și de asistenții comunitari.
Autorităţile au dat asigurări că noul an şcolar începe în condiţii de siguranţă, în contextul pandemiei de COVID-19, subliniind că s-au impus masca şi distanţarea socială, s-au creat circuite de intrare și ieșire în şcoli, sunt asigurați dezinfectaţii, recreațiile s-au decalat, astfel încât să curțile să nu se aglomereze.
Odată cu începerea școlii, medicii și asistenții școlari primesc un rol de care depinde sănătatea a mii de familii. Lor le revine misiunea de a-I identifica, izola și predea părinților pe acei elevi care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus.
În acest context, iese la iveală o nouă hibă a sistemului: numărul extrem de redus al cabinetelor școlar și criza de specialiști care să asigure serviciile medicale de asistență școlară.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sălaj, în județ există șase cabinete medicale școlare, toate în mediul urban. Trei funcționează în municipiul Zalău, la Colegiul Național “Silvania”, la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” și la Liceul Tehnologic “Voievod Gelu”. Doar primele două au medici, ambii pensionari. În Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei și Jibou funcționează câte un cabinet.
În mediul rural, situația este una și mai delicată, însă cei responsabili încearcă să acopere nevoile cu medicii de familie și cu asistenții comunitari.
Șefa Direcției de Sănătate Publică Sălaj a explicat că asistența școlară este gestionată de primării, dar coordonarea este asigurată de DSP Sălaj.