Dispozitive medicale și echipamente de protecție pentru cadrele medicale, precum și 30 de aparate de ventilație non invazivă au ajuns, de la debutul pandemiei, la Spitalul Județean de Urgență din Zalău, grație donațiilor făcute de compania TenarisSilcotub.
Spitalul Județean de Urgență Zalău a avut de gestionat în luna noiembrie cea mai mare rată de incidență a infectărilor la nivel local de la începerea pandemiei COVID-19, o situație limită dată de un context fără precedent.
„Asigurarea tratamentului şi îngrijirii pacienților noștri, indiferent de situație, este o constantă a unității sanitare. De la începutul pandemiei COVID-19, achizițiile de echipamente de protecție și dotări au reprezentat o provocare pentru spital, deoarece totul a trebuit să fie făcut într-un mod foarte alert. Întreaga comunitatea ne-a venit în sprijin prin donații finaciare și materiale exact în momentele în care am avut cea mai mare nevoie de ajutor. Parteneriatul cu TenarisSilcotub a însemnat şi de această dată un real suport în gestionarea crizei COVID-19. Deschiderea companiei pentru a sprijini sistemul medical este continuă, Spitalul Județean de Urgență Zalău comunicând în permanență cu reprezentanții companiei”, au transmis reprezentanții unității medicale.
Din luna martie și până în prezent, compania a donat dispozitive medicale și echipamente de protecție pentru cadrele medicale, precum și 30 de aparate de ventilație non invazivă pentru pacienţii cu deficiențe respiratorii internaţi pe Secţia de Pneumologie.

Șeful acestei secții, medicul Gabriel Găvriluț, a subliniat necesitatea și importanța acestui tip de aparate de ventilație: „Țări cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Modul de manifestare a infecției SARS-COV2 și evoluția simptomatologiei sunt imposibil de prezis și de anticipat. Sunt pacienți tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluție favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilație non-invazivă sau chiar invazivă (intubare). Avem pacienți vârstnici, dar și tineri, pe care i-am preluat în serviciul de Pneumologie cu plămânii afectați sever, abia realizau saturații de oxigen în sânge de 30-45 % (alarma se dă la saturații sub 90%). Aceștia au nevoie de ventilație în secție săptămâni în șir. Înainte de această donație, secția era dotată cu trei aparate de ventilație non-invazivă, ca atare, managementul situației actuale a devenit extrem de dificil, nevoia de ventilație non-invazivă a pacienților fiind mult mai mare. Cele 30 de aparate noi cresc semnificativ rezultatele tratamentului de ventilație non-invazivă și contribuie la reducerea numărului de pacienți transferați la ATI. Apreciez implicarea TenarisSilcotub și promptitudinea în punerea la dispoziție a acestor dotări, atât de utile în contextul actual” .