O vorba populara romaneasca spune: „La fotbal si la agricultura se pricep toti”. Parafrazand si intrand mai adanc in termeni si in subiecte , pot sa afirm urmatoarele si sa -mi pun mie o intrebare ? „Cine da dreptul unora , fata de altii, ca sa fie experti in sport, experti in comunicare, experti in rastalmacirea unor vorbe liber exprimate. Raspuns posibil : „Pozitia sociala actuala, functia doboara gradul si setea de a fi posesivi: pe subiect, pe fenomen, pe comunicare, pe bani .” Raspuns probabil : „pregatirea in domeniu, experienta, faptul ca merge si asa , tacerea sistemului , circuitul inchis , ” etc, etc.
Gălăgia și performanța
Acestea fiind zise, galagia in jurul sportului in general, in Salaj, continua. Tot felul de oameni si idei apar la orizontul greu de prevazut al performantei. Caci in scoli sunt elevi, acestia fac sport, libera lor alegere la practicare inseamna tacit si dependenta de un club, o grupare, o stare de fapt, un punct de sprijin. Galagia face parte din terenul de joaca, sfidand reguli, morala si comportament invatat in cei 7 ani de acasa. Gasim termenii de galagie, la marii nostri scriitori, in povestiri , la Rebreanu, Vlahuta ori Ispirescu. Fie ca se refera la un fenomen sau altul , galagia sau harmalaia acopera, cel putin pentru moment starea de fapt. Si sportul de la noi, de la practicare pana la comercializare si cosmetizare sufera ! Galagia bat-o norocul, trece peste stachete si baraje dar nu poate intrece performanta.
Gargara si relatarea
O vorbarie fara sustinere, o palavrageala continua, pe acelasi subiect sau chiar o frustrare poate determina in sport aparitia fenomenului de gargara. Este in stransa colaborare cu relatarea unui sir intreg de povesti iesite din context intalnite la oameni care vor sa cocheteze cu sportul, simt nevoia comunicarii dar se inchid in cochilia lor de melc si dau drumul la patefon doar ca ei sa auda si muzica. Desigur, vorbirea in acesti termeni la un sditorial sportiv presupune o cunoastere de ansamblu a sportului in general. Apoi logistica, finantarea, comportamentul, evolutiile sportive, efectul competitiilor si nu in ultimul rand rentabilitatea sunt termeni si expresii ce depasesc clar galagia si gargara.