Elevii din Sălaj s-au întors din 24 februarie la școală. Alți elevi vor intra în vacanță doar acum, pentru că programul diferă de la județ la județ.
Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar a avut libertatea să stabilească perioada de vacanță de o săptămână pentru elevii din județul respectiv. Așadar, vacanța care în fiecare an diferă de la județ la județ, în funcție de fiecare Inspectorat Școlar, s-a încheiat pentru elevii din județul Sălaj.
Au beneficiat deja de vacanță elevii din București și din județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.
În perioada 24-28 februarie vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.
Următoarea vacanță a elevilor e programată pentru perioada 18 – 27 aprilie, iar vacanța de vară va începe pe 21 iunie. Anul școlar viitor va debuta pe 7 septembrie. În paralel, ministrul educației Daniel David a declarat că prioritatea ministerului său în acest moment e să combată consumul de droguri în școli.
”Multinivelară înseamnă că trebuie să acţionăm în primul rând cu ajutorul Ministerului de Interne, dar şi cu ajutorul autorităţilor locale, în primul rând cu Poliţia din autorităţile locale, pentru a controla spaţiul din jurul şcolilor. Dacă nu facem acest control şi nu reuşim să respingem, să împingem din jurul şcolilor dealerii, dacă nu reuşim să blocăm intrarea în şcoală a drogurilor, avem o problemă”, a transmis ministrul David.
De altfel, ministrul crede că e foarte important ca toți elevii să aibă un stil de viață sănătos.
”Aşa cum bine ştiţi, sigur, avem consumul de droguri, avem consumul de alcool, fumatul, mâncatul nesănătos, sexul neprotejat şi atunci, ca soluţie, de exemplu, în noile planuri cadru pentru liceu, am propus ca în curiculum la dispoziţia elevului din oferta şcolii să apară explicit o tematică, un modul focalizat pe stilul de viaţă sănătos”, a transmis ministrul David.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat recent că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școli, dar consideră necesar un control riguros al utilizării acestora în timpul orelor.Ministrul a reamintit că există reglementări clare, stipulate prin lege, care interzic utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite cu acordul profesorului în scopuri educaționale.
Potrivit explicațiilor oferite de Daniel David, toţi actorii sistemului de educaţie, respectiv elevi, profesori, părinţi, trebuie să cunoască aceste reglementări şi să le implementeze riguros şi curajos, inclusiv pe linia sancţiunilor existente.
„Toţi actorii sistemului de educaţie – elevi, profesori, părinţi – trebuie să cunoască aceste reglementări şi să le implementeze riguros şi curajos, inclusiv pe linia sancţiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, aşa cum am mai declarat, nu susţin interzicerea totală a acestora în şcoală, însă în spiritul practicilor psihopedagogice şi al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privinţa utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul şi mai ales pentru a evita interferenţa perturbatoare cu actul educaţional”, a declarat ministrul Daniel David.
Astfel, autoritățile subliniază necesitatea unei aplicări stricte și riguroase a acestor norme pentru a asigura un mediu educațional eficient și disciplinat.