Elevii sălăjeni cer sprijinul parlamentarilor în problema transportului
Consiliul Județean al Elevilor Sălaj a transmis o scrisoare deschisă parlamentarilor sălăjeni, în care le solicită acestora să respingă Ordonanța de Urgență 51/2019, prin care transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice. O statistică realizată în luna decembrie a anului trecut, prin consultarea a 921 de elevi sălăjeni care fac naveta, în cazul a mai mult de jumătate dintre aceștia li s-a decontat între 30 și 50% din costul abonamentului. Un singur elev a primit suma integrală, în timp ce pentru 27% dintre navetiști li s-a decontat sub 30% din cheltuielile cu transportul.
Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean al Elevilor Sălaj, în România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învațământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat. În tot acest timp, arată sursa citată, investițiile autorităților în educație au fost minime.
"În 2015, Guvernul României își asumă Strategia Guvernamentală pentru reducerea părăsirii timpurie a școlii. Obiectivul Strategiei este reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii cu șase procente, de la 17,3% în 2013 la 11,3% în 2020, atingând astfel ținta asumată de România în cadrul Strategiei Europa 2020. În 2013, rata de părăsire timpurie a școlii a fost de 17,3%, ceea ce a plasat România pe locul al cincilea în Uniunea Europeană, singurele țări cu o rată mai mare fiind Italia, Portugalia, Spania și Malta", se arată în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, în 2015, Guvernul României și-a asumat Strategia Guvernamentală pentru reducerea părăsirii timpurie a școlii cu șase procente, de la 17,3% în 2013 la 11,3% în 2020. Între anii 2011 și 2013, elevilor li se deconta, integral, suma plătită către operatorul de transport, care avea valoarea standard a unui abonament. În anul 2012, s-a constatat că suma necesară decontării navetei elevilor – aproximativ 140 de milioane de lei – era de 7 ori mai mare decât suma prevăzută în buget, presupunându-se că transportatorii au majorat prețurile abonamentelor pentru elevi, pentru a-și crește veniturile într-un mod fraudulos, profitând de finanțarea indirectă de la bugetul de stat.
În condițiile în care procesul actual de decontare a chetuielilor de transport pentru elevi este unul complicat, birocratic și ineficient, elevii propune o soluție simplificată, prin care elevii să poată folosi mijloacele de transport intrajudețean în mod gratuit, cheltuielile urmând să fie subvenționate, nu decontate, de către consiliile locale.
De asemenea, ei solicită abrogarea Ordonanței de Urgență 51/2019, precum și a Hotărârii de Guvern 863/2016, ceea ce va permite ca transportul elevilor se desfășoară în condiții normale, independent de dorința operatorilor de transport de a prioritiza profitul.
"Statul trebuie să asigure cadrul necesar pentru ca elevii să fie școlarizați, indiferent de situația lor materială. Suntem de părere că actualul sistem de decontare a cheltuielilor aferente navetei elevilor presupune ca elevul să aibă (în primă fază) confortul financiar pentru a-și putea plăti abonamentul/biletul din propriul buzunar, pentru ca mai apoi să aștepte decontul uneori chiar și câteva săptămâni. Mai mult decât atât, acest proces birocratizează excesiv activitatea școlilor, instituții care ar trebui să vegheze asupra eficienței procesului instructiv-educativ și să militeze pentru sporirea calității microsistemului educațional, nu să creeze cadrul de administrare al unităților de învățământ preuniversitar, aspect care trebuie să se regăsească în sarcina unităților administrativ-teritoriale", susțin elevii.
În opinia lor, prin OUG 51/2019, transportul a fost eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care oferă autonomie operatorilor de transport pentru a nu subvenționa transportul elevilor și elimină, astfel, orice obligație contractuală pentru ca aceștia să își asume măsurile necesare pentru a garanta transport echitabil pentru elevi.
"Prin votul dumneavoastră în forul legislativ al țării, aveți oportunitatea de a ne ajuta să garantăm accesul la educație pentru fiecare copil. Vă solicităm, în numele elevilor pe care îi reprezentăm, indiferent de situația lor socio-economică și de școala în care învață, să respingeți OUG 51/2019 pe cale parlamentară și să militați, cot la cot cu noi, pentru un sistem educațional accesibil, echitabil și calitativ", este mesajul pe care elevii sălăjeni l-au transmis parlamentarilor sălăjeni.