Au început emoțiile pentru elevi și profesori, deopotrivă, în condițiile în care azi a început simularea pentru Evaluarea Națională, iar lucrările vor fi corectate, în premieră, în toată țara în sistem digitalizat.
Elevii au susținut azi prima probă de simulare la Evaluarea Națională, respectiv proba la Limba și Literatura română. Toate lucrările vor fi corectate în sistem digital. Potrivit procedurii, după ce elevii termină de scris lucrarea, o predau profesorilor supraveghetori ca și până acum, însă profesorul va scana fiecare foaie a lucrării, de față cu elevul, ca mai apoi să fie repartizată automat și aleatoriu, profesorilor din alte județe decât cel care provine candidatul respectiv. Corectarea se face pe platforma digitalizată, ceea ce contribuie la eliminarea greșelilor de corectare.
Programul susținerii probelor la Simularea Evaluării Naționale 2024 este următorul: 5 februarie 2024 – Simulare la Limba și Literatura română; 6 februarie 2024 – Simulare la proba la Matematică; 7 februarie 2024 – Simulare la proba la Limba și literatura maternă; 23 februarie 2024 – Afișarea rezultatelor. Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog, însă, dacă sunt situații în care se dorește acest lucru, atunci se poate face o cerere scrisă.
Elevii vor putea să intre în sala de examen de la ora 8.30, iar la 9.00 primesc subiectele. Din acel moment, elevii au la dispoziție două ore pentru a elabora lucrarea scrisă. Ministerul Educației a îmbunătățit sistemul de corectare al lucrărilor, astfel încât să fie eliminate greșelile de corectare.
„Un profesor corectează și nu ne dorim să îl înlocuim cu un robot. Scade riscul de eroare pentru că borderoul digitalizat pe care îl folosește profesorul evaluator nu permite introducerea punctajelor greșite”, a transmis Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
Pentru ceilalți elevi din școlile gimnaziale, care nu susțin testarea, programul orelor de curs va fi modificat în perioada în care sunt susținute probele la simularea Evaluării Naționale 2024. Astfel, în unele unități de învățământ, durata orelor de curs va fi scurtată, iar elevii vor începe programul școlar abia de la orele amiezii.