Datorită unei decizii luate astăzi de Consiliul Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme.
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a transmis că, de la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme.
„Este un instrument valoros pentru a urmări în timp real lanțurile de fraudare în materie de TVA, aspect foarte important în eforturile noastre de a crește gradul de colectare și a proteja bugetul public”, a adăugat Marcel Boloș.
Este vorba de decizia Consiliului UE 1.553/2023 care a apărut în Jurnalul Oficial al UE. Aceasta a fost aprobată la data de 25 iulie 2023, cu privire la această schimbare.
„România este autorizată să accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României sub formă de documente sau mesaje în format electronic. România este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României nu face obiectul acceptării de către destinatarul stabilit pe teritoriul României.”, se arată în decizia autorităților europene.
Marcel Boloș adaugă faptul că implementarea acestei măsuri oferă o garanție privind o „înregistrare precisă și verificabilă” a tranzacțiilor. În acest fel, se va afla dacă acestea respectă reglementările fiscale.
Totodată, facturarea electronică obligatorie va înlătura riscul utilizării facturilor false sau publicat. Acest lucru va fi posibil deoarece fiecare tranzacție se va înregistra în mod unic.
„Așa ne asigurăm că tranzacțiile sunt conforme cu reglementările fiscale și nu au fost manipulate în mod fraudulos. Implementarea facturării electronice obligatorii va elimina posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, pentru că fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic.”, a mai spus Marcel Boloș.
Momentan sistemul e-factura se aplică în relația mediului de afaceri cu stat (B2G) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.
Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, vizând în principal îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA şi prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.
Ro e-Factura a fost implementată etapizat, fiind iniţial obligatorie pentru operatorii economici în relaţia cu autorităţile contractante ale statului, B2G (business to government), ulterior devenind obligatorie şi în contractele încheiate în relaţia B2B (business to business), în măsura în care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat. Pentru celelalte tranzacţii de tipul B2B, facturarea electronică este în prezent opţională. Informaţiile din facturi sunt raportate către administraţia fiscală, care obţine aceste date în timp real şi poate verifica în timp util şi automat coerenţa dintre TVA-ul declarat şi plătit şi facturile emise şi primite.