Facturile la energie s-au modificat, iar furnizorii anunță că nu au reușit încă să își adapteze softurile pentru noile condiții de facturare. Astfel, facturile aferente lunii septembrie, vor întârzia.
Ordonanța de urgență (OUG) 119/2022 a fost emisă la data de 1 septembrie 2022, cu aplicabilitate tot în acea zi, dar, pentru a putea fi respectată, furnizorii de energie au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor de emitere a facturilor. Așadar, facturile aferente lunii septembrie vor întârzia, însă furnizorii de energie nu vor întrerupe activitatea de furnizare.
„Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările. Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a precizat Dana Dărăban, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie
În același timp, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, i-a sfătuit pe românii care primesc o factură la energie pe două-trei luni, pe care nu o pot achită deodată, să discute cu furnizorul lor pentru eşalonarea plăţii deoarece, „Atunci când vor veni trei facturi, dacă este nevoie, furnizorii vor oferi şi eşalonare”.
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, afirmă că la fel s-a întâmplat şi în toamna anului trecut, când legislaţia a fost modificată peste noapte. Atunci, unii furnizori au decis să factureze în continuare şi să-şi adapteze softul din mers, dar au fost amendaţi că nu au aplicat din prima noua legislaţie.
„Ei au zis trimitem facturile pe vechile softuri şi în momentul în care softul va fi finalizat vom trimite regularizări. Atunci au fost acuzaţi că nu respectă legea şi că sunt hoţi. Atunci, dacă asta a fost reacţia societăţii, companiile nu vin cu alte facturi până nu este gata softul”, a arătat reprezentantul AEI.
Din păcate, cei care suferă sunt consumatorii finali, care vor trebui să plătească dintr-o singură dată facturi mari pentru două-trei luni.
„Cel mai probabil, vorbim de toţi clienţii, de milioane de clienţi. Furnizorii nu sunt obligaţi să eşaloneze aceste plăţi”, a adăugat specialistul AEI.
Asociaţia Energia Inteligentă a lansat marţi Pactul pentru Rezilienţa Energiei Curate în România, un program care îşi propune derularea unei campanii de analiză, informare şi conştientizare asupra necesităţii reducerii consumului energetic şi a deschiderii către surse de energie curată, ce pot conduce la depăşirea situaţiilor de criză.
De asemenea, toate aceste lucruri sunt esenţiale pentru o tranziţie energetică echilibrată, prin cele patru mari axe: eficienţă energetică, energie curată, transport sustenabil şi prevenirea crizei în energie.