Locuiești la casă, iar venirea iernii înseamnă pentru tine costuri imense la factura pentru încălzire? Acest lucru se întâmplă din cauza slabei izolații termice, care nu păstrează căldura la interior. Specialiștii au constatat că în astfel de locuințe se pierde foarte multă energie prin pereții exteriori, în proporție de 30%, și prin geamuri sau acoperiș, în jur de 25%. Prin urmare, poți spune, la propriu, că arunci banii pe fereastră.
Din fericire, în ultimii ani, atât autoritățile naționale, cât și cele internaționale, au pus un accent tot mai mare pe protejarea mediului înconjurător pentru reducerea schimbărilor climatice, iar una dintre modalitățile de atingere a acestui obiectiv este eficientizarea energetică a locuințelor, în așa fel încât consumul de energie să fie cât mai mic, iar oamenii să nu mai plătească sume importante pentru căldura pierdută prin pereți.
Iată ce măsuri poți lua pentru a avea o casă eficientă energetic:
Izolarea termică și hidroizolația casei
Renovarea trebuie să pornească de la izolarea interioară și exterioară a pereților, acoperișului, mansardei sau terasei, precum și a subsolului, pentru a bloca transferul de căldură din casă spre exterior. Această lucrare se poate face cu polistiren, vată minerală sau materiale ecologice, precum spumă poliuretanică din materie vegetală, baloturi de paie sau chiar și lână de oaie.
Instalarea de panouri solare
Folosirea surselor alternative de energie pentru încălzirea casei și a apei menajere este o măsură cu ajutorul căreia vei putea face economii consistente pe termen lung. Nu te gândi că vei avea de suportat costuri prea mari pentru implementarea acestui sistem, deoarece poți beneficia de subvenții de la stat, iar ghidul de finanțare este accesibil oricui. Așadar, consultă oferta de panouri solare pentru a începe eficientizarea energetică a locuinței tale.
Alegerea unor ferestre de calitate
Pierderi foarte mari de căldură au loc la nivelul ferestrelor, așa că trebuie să alegi o tâmplărie de înaltă calitate cu termopan. De asemenea, sunt recomandate geamurile cu sticlă 4 Seasons, care asigură un aport semnificativ de lumină naturală în interiorul casei, în orice anotimp.
Folosește dispozitive economice
Pentru a avea o casă eficientă și a reduce consumul de energie, este nevoie să utilizezi becuri și alte echipamente economice, precum și să investești în electrocasnice noi, cum ar fi mașină de spălat, frigider sau aer condiționat, cu clasă energetică ridicată.
Montarea unui contor inteligent de energie electrică
Acest dispozitiv este deosebit de util deoarece poți vedea pe telefon sau pe tabletă, de oriunde te-ai afla, câtă energie consumă casa ta, având posibilitatea de a reduce aceste valori. Astfel, cu un singur click, vei putea, de la distanță, să pornești centrala termică, pentru a găsi locuința încălzită când ajungi acasă. De asemenea, poți programa anumite electrocasnice, precum mașina de spălat rufe sau vase, pentru a folosi curentul electric în perioada din zi când tariful este mai scăzut, reușind să faci economii importante.
În concluzie, o casă eficientă energetic aduce atât beneficii financiare, deoarece facturile la energie vor fi considerabil mai mici, cât și beneficii ecologice, prin reducerea emisiilor nocive și adoptarea unei concepții pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Sursa foto: pexels.com