Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai important jucător de pe piața asigurărilor auto din România.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților ca administrator interimar al societății, arată ASF într-un comunicat de presă.
„Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”.
Compania care deține Euroins, Societatea de reasigurare a Eurohold EIG Re spune că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.
„Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine”, se arată în poziția oficială a companiei.
Falimentul Euroins nu ar trebui, teoretic, să afecteze prea mult pe cei mai bine de 2,5 milioane de clienți. Conform legii, polițele RCA ar urma să fie achiate de Fondul de Garantare, în cazul unui accident.
Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider de piață intrat în faliment după o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară. Pe rând, au intrat în insolvență Astra, în 2015, Carpatica în 2016, City Insurance în 2021, iar acum Euroins.
Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă după falimentul Euroins, cel mai probabil pentru 90 de zile. Teoretic, în cazul unui accident, cei asigurați vor fi despăgubiți acum de către Fondul de Garantare a Asiguraților, dar pot exista situații în care polițele vor ajunge la masa credală, cum s-a întâmplat în cazul fostului lider al asigurărilor auto, City Insurance.
Practic, în cazul falimentului unei companii de asigurări puteți denunța în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat.
Pronunțarea deschiderii procedurii de faliment va fi făcută de tribunal și anunțată public. Așadar, trebuie așteptată decizia tribunalului de intrare în faliment, iar apoi se va ști când se vor împlini cele 90 de zile cât vor mai fi valabile polițele.
În ceea ce îi priveşte pe păgubiţii unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliţă RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiţi în baza acesteia, de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, în limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare. În cazul unui incident în trafic, deschiderea dosarului de daună se face la Fondul de garantare a asiguraţilor. Toate explicaţiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de daună sau a cererilor de plată sunt postate pe site-ul FGA.
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autoriității de Supraveghere Financiară , a dat asigurări vineri că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins.
„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrimoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate”, a declarat Apostol.