Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.
Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.
Plenul reunit a votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care reprezintă 1,38% din numărul total al pensiilor speciale în plată.
Deși face parte din Coaliția de guvernare, UDMR a votat împotrivă și i-a acuzat pe ceilalți de demagogie și populism. Reprezentanții Uniunii au subliniat că după acest vot rămân în plată pensiile pentru magistrați, pentru personalul din Ministerul de Interne, pentru cei din Ministerul Apărării, pentru diplomați sau pentru cei din serviciile secrete.Ca urmare, Uniunea a insistat pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, afirmă, miercuri, după eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, că 54.2 milioane de lei este impactul bugetar pentru pensiile a 768 de foşti parlamentari. ”România nu poate – şi nici nu trebuie – să mai cheltuie sume uriaşe pentru aceste privilegii”, a afirmat Dragu, precizând că este o revenire la normalitate.
Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei. Cea mai mare pensie în plată în România este de peste 78.000 de lei și aparține unui fost procuror și șef de penitenciar.