Deputații au adoptat, miercuri, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, iar actul normativ va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis urmând apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
S-a adoptat legea interzicerii cumulului pensie-salariu. Cei din BNR, ANRE, ASF, ANCOM, aleșii și medicii sunt exceptați. După ce s-au lăudat că nu le mai permit angajaţilor de la stat să cumuleze pensiile cu salariile, aleșii au golit legea de conținut, cu o listă lungă, de excepţii.
Desigur, printre cei care vor putea primi pensia plus salariul, se număra chiar ei, dar şi primarii, şefii din instituţii cu salarii mari, medicii, profesorii şi preoţii. Opoziţia a acuzat PNL şi PSD că au fost exceptați tocmai cei cu venituri de mii de euro, dar vor fi obligate să opteze între pensie şi salariu, femeile de serviciu din şcoli, sau spitale.
Parlamentarii puterii au promovat cu surle şi trâmbiţe proiectul potrivit căruia angajaţii din instituţiile publice de stat, companii și regii autonome, NU pot continua să meargă la serviciu după ce împlinesc vârsta de pensionare ori renunţă la pensie. În text au fost însă introduse excepţii în mai multe rânduri, ultimele cu câteva minute înainte de vot.
Vor putea cumula pensia cu salariul pe o perioadă nedeterminată și beneficiarii pensiilor speciale, cum sunt foștii militari. Pe motiv că funcția aleasă nu poate fi îngrădită, parlamentarii s-au adăugat categoriilor care pot încasa şi pensie, și salariu. Sunt exceptaţi şi profesorii, medicii şi asistenţii, preoţii şi artiştii, membrii academiei romane, dar și cei care lucrează în instituţii precum BNR, ANRE, ASF, ANCOM.
70 de ani este vârsta până la care pot rămâne în funcție angajații de la stat care au fost exceptați, adică primesc și pensie, și salariu.
Așadar, fac excepție la legea interzicerii cumului salariu-pensie aleşii, profesorii, cei angajati cu ora sa aibă grija de bătrani, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucreaza în autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).
Proiectul prevede că persoanele care lucrează în instituţii publice de stat, companii, regii autonome pot continua serviciul după ce implinesc vârsta de pensionare.
Menţinerea în activitate se face cu acordul anual al angajatorului. Vor putea cumula pensia cu salariul, pe perioadă nedeterminată şi persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu.
Alte categorii de beneficiari sunt aleşii, profesorii, cei angajaţi cu ora să aibă grija de bătrâni, copiii care au pensii de urmaş, medicii şi asistenţii, preoţii si artiştii, memebrii Academiei Române, cei care lucrează în autorităţi autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM).
Salariatul poate fi menţinut în activitate maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu acordul anual al angajatorului.
Sunt câteva categorii care îţi vor putea prelungi activitatea şi după 70 de ani, şi anume medicii, farmaciştii, asistenţii medicali, moaşele, judecătorii, procurorii magistraţi, după ce dau examen.